Vezi VIDEO
Cea de-a doua seara a spectacolului-concurs “Mostenitorii si muguri de tezaur” a strans la Casa de Cultura din Baia Mare un numar mare de admiratori ai muzicii lui Dumitru Dobrican. Printre cei care au dorit sa-i fie aproape cunoscutului taragotist la aniversarea a 45 de activitate s-au numarat artisti consacrati ai folclorului romanesc, prieteni cu interpretului, dar si autoritati locale care s-au intrecut in a-i oferi diplome de onoare.
Spectacolul de gala dedicat lui Dumitru Dobrican a fost de departe cel mai asteptat moment din cadrul editiei 2012 a traditionalei manifestari folclorice organizate in Maramures. Reprezentatiile oferite de invitati, surprizele, dar si aplauzele indelungate venite din partea publicului l-au miscat pe maestrul nascut in Grosii Baii, care a marturisit ca a trait aseara printre cele mai frumoase clipe din cariera.
„ A fost o adevarata bucurie. Am fost inconjurat atat de personalitati politice, cat si de artisti mari ai tarii care au facut totul sa fie prezenti in aceasta dupa-maza alaturi de mine. 45 de ani de activitate in aceeasi institutie nu veti intalni la multi si m-as bucura sa fie ar sigur este o activitate depusa din tot sufletul si transmisa in momentele cand te produci artistic tot din suflet celor care te asculta” , a declarat Dumitru Dobrican, pentru eMaramures.
Emotionat a fost nu doar sarbatoritul, ci si prietenii mai vechi din Ansamblul Transilvania, cu care a impartit si bune si rele, de-a lungul anilor, si care sunt legati prin multe amintiri de artist.
„M-am bucurat sa-i fiu alaturi, pentru ca eu, fiind putin mai veche in meserie, cunoscand bine muzica, am putut sa-i fiu de folos si din punct de vedere muzical, dar si din punct de vedere a interpretarii stilului folclor a melodiilor. Pentru ca el de obicei imi face ritornelele la doinele pe care eu le aveam. Vocea mea fiind una mai grava, de alto, se preta foarte bine ca ton cu cel pe care il emite taragotul”, a spus cantareata Angela Buciu.
Incantata de eveniment a fost si realizatoarea emisiunii „Tezaur Folcloric” cu atat mai mult cu cat Marioara Murarescu se simte legata de interpretii din Grosi.
„Pe mine, ca redactor, ma leaga multe de muzica lui. In primul rand, eu am o legatura speciala cu artistii din Grosii Maramuresului. Genericul tezaurului este semnat de 30 de ani de Dumitru Farcas iar melodiile de acolo, din Grosi, incluse in repertoriul lui Dumitru Dobrican, fac parte deja din portofoliul de aur al Tezaurului Folcloric”, a spus ea.
Cuvinte de lauda la adresa lui Dobrican au avut si cei mai tineri dintre interpreti, care au declarat ca sfaturile date de taragotist au fost pretioase in drumul lor spre afirmarea artistica. „Eu, cel putin, am invatat de la domnul Dobrican sa fiu un om simplu, sa imi vad de locul meu, sa cant din suflet. Este cel mai important lucru sa nu uitam ca suntem oameni, indiferent cat de sus am ajunge si sa nu uitam de unde am plecat”, a spus Mariuca Verdes.
In cea de-a doua zi a spectacolului-concurs “Mostenitorii si muguri de tezaur” 2012 au fost inscrisi inca patru interpreti de muzica populara din Maramures. Ana Maria Tomoioaga, Maria Trifoi, Radu Pongratz si Oana Font au obtinut din partea juriului punctajul maxim, la fel ca tinerii inscrisi vineri in competitie.
Sursa: Diana Grad