Radu Beligan si-a sarbatorit, sambata seara, 14 decembrie, cea de-a 95-a aniversare, pe scena Teatrului Metropolis din Bucuresti, unde a jucat in spectacolul „Lectia de violoncel”, fiind astfel alaturi de publicul care l-a aplaudat in cei 75 de ani de cariera, dar si de prieteni, colegi si membri ai familiei.
Radu Beligan, cel mai longeviv artist al scenei romanesti, a jucat in spectacolul in premiera „Lectia de violoncel”, scris de Mona Radu special pentru el si pentru fiica lui, Lamia, si regizat de Felix Alexa. Radu Beligan a primit un tort in forma unei scene, iar publicul i-a cantat „La multi ani!’, fiind aplaudat minute in sir
„Ajuns la varsta la care fiecare zi e un dar ceresc, pot spune, cu toata sinceritatea, ca este minunat sa ai 95 de ani si sa fii pe scena alaturi de crema tinerei generatii. «Lectia de violoncel» mi-a oferit prilejul unor intalniri profesionale extraordinare: de la textul scris special pentru mine, cel mai bun text pe care l-am citit in ultimii 20 de ani, la placerea de a juca, inca o data, alaturi de talentata mea fiica, Lamia, cu care ma mandresc si pe care o pretuiesc pentru calitatile ei umane si profesionale, de la intalnirea pe care mi-o doream de mult cu stralucitul regizor Felix Alexa, la bucuria de a imparti scena cu Marius Manole, de care nu se poate vorbi ca de o speranta a tinerei generatii, ci ca de unul dintre cei mai mari actori romani ai secolului, fara a uita sa le amintesc pe mai tinerele mele colege Tania Popa si Rodica Ionescu, care m-au impresionat prin seriozitatea si profesionalismul lor. Pentru toate acestea si pentru multe altele, pot numi «Lectia de violoncel» «mon chanson de cygne» (cantecul lebedei, n.r.), un cantec pe care sper ca o sa-l cant multa vreme”, a declarat Radu Beligan, potrivit Teatrului Metropolis.
Radu Beligan, nascut pe 14 decembrie 1918, are o bogata activitate in teatru, film, televiziune si radio. El a interpretat roluri celebre, in mari capodopere ale dramaturgiei romane si universale, piese semnate, printre altii, de Ion Luca Caragiale, Barbu stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodata, el este cunoscut publicului roman in calitate de regizor al unor spectacole precum „Egoistul” de Jean Anouilh, „O scrisoare pierduta” de I. L. Caragiale, „Doctor fara voie” de J. B. P. Molière, „Straini in noapte” de Eric Assous.
Sursa: Mediafax