Vezi VIDEO
Arme si accesorii militare, monede si bancnote, tablouri sau insemne ale breslelor expuse in prima colectie a Muzeului Orasenesc Baia Mare au fost readuse in fata publicului. Totul pentru a aniversa 110 ani de activitate muzeala in Baia Mare. Cu aceasta ocazie a fost tiparita si o brosura iar oficialitatile prezente au primit plachete aniversare.
La aniversarea a 110 ani de activitate muzeala in Baia Mare, reprezentantii Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie au readus in fata publicului exponatele ce au putut fi admirate la deschidere.
”In primul rand, expozitia isi propune sa ofere publicului de astazi piesele care atunci au fost expuse publicului baimarean. Si o simpla trecere in revista a lor ne va face o parere asupra patrimoniului extrem de valoros pe care acest muzeu il avea inca de la infiintare. In al doilea rand, am incercat sa punem la dispozitia publicului roman informatiile necesare privind patrimoniul si evolutia acestuia in acel interval 1898 – 1904, prin intermediul acestui ghid tiparit initial in limba maghiara, pe care l-am tradus si o parte din informatii se gasesc in brosura ”110 ani de activitate muzeala institutionalizata la Baia Mare” iar o alta parte va fi valorificata pentru publicul specialist prin intermediul Anuarului Marmatia,” ne explica Viorel Rusu, directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures.
Istorici, reprezentanti ai altor muzee, dar si oficialitati locale au fost prezenti la inaugurarea expozitiei. Acestia au primit in dar brosura dar si o placheta aniversara. Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches apreciaza efortul istoricilor si muzeografilor si este de parere ca trecutul ne ofera informatii pretioase despre identitatea noastra.
”Vreau sa le multumesc tuturor celor care de-a lungul timpului au muncit pentru a arata baimarenilor si nu numai, lumii intregi, ”Ce suntem noi?”, noi, maramuresenii si noi, baimarenii. Vreau sa le multumesc istoricilor, muzeografilor, arheologilor si in special celor cu care am colaborat in ultimii 3 ani, in special pentru cateva proiecte de suflet esentiale pentru Baia Mare.
Si va dau doar un exemplu, cel mai important, Piata Cetatii si tot ce am putut realiza cu sprijinul dumneavoastra acolo. Este un lucru care arata atentia pe care o acordam activitatii dumneavoastra, arata faptul ca orasul acesta se orienteaza si spre lucrurile care tin de radacina si de consistenta si cred ca e foarte bine ca usile acestui muzeu nu doar sa fie deschise, ci sa existe si un magnet care sa-i aduca si pe cei mai tineri, dar poate mai important si pe cei mai putin tineri sa vina sa vada cine suntem. Pentru ca de aici porneste orice proiect de constructie sau reconstructie de la a intelege cine esti,” au fost cuvintele rostite de primarul municipiului.
Activitatea Muzeala din Baia Mare a inceput in anul 1904, atunci cand a fost deschis Muzeul Orasenesc, pe locul actualului Centru Millennium din Centrul Vechi.
”In 1904 Asociatia Muzeala Baimareana reusea sa deschida pentru public acest Muzeu Orasenesc cu 6.900 de piese, la inceput adunate fie prin intermediul achizitiilor sau al donatiilor realizate de persoane private. Initiatorul asociatiei a fost Gyula Schonherr, corespondent al Academiei Maghiare de Stiinte. care a dat un exemplu personal in acest sens,” dupa datele furnizate de Viorel Rusu.
Expozitia ramane deschisa la Muzeul de Istorie si Arheologie pana in luna februarie a anului viitor.
Sursa: Sonia Rajnita