In iunie 1972, in urma cu exact 40 de ani, autoritatile Baii Mari au inaugurat cu fast prima rotiserie din perioada comunista a municipiului. Botezata „Gallus”, aceasta functiona in centrul vechii cetatii medievale, in Piata Unirii – astazi Libertatii -, intr-un spatiu comercial de 168 de metri patrati, situat la parterul Casei Haracsek, constructie edificata in secolul al XVI-lea si inclusa pe lista monumentelor istorice protejate.
In secolul XVIII, cladirea apartinea deja familiei Haracsek Vilmos, la parter fiind un magazin unde se gaseau diferite unelte, dar si condimente si delicatese. Inainte de expropierea din timpul regimul comunist, ultimii locatari ai cladirii au fost Kugyela Jenone Erzsebet Haracsek si Joszef Haracsek, barbatul fiind presedintele Asociatiei Baross, „a oamenilor de afaceri crestini”, o organizatie virulent antisemita. In 1942-1944, Joszef Haracsek (Horacsek) a fost implicat in anchetarea celor 3.500 de evrei concentrati in ghetoul din Baia Mare, situat pe terenurile virane ale fabricii de sticla Konig.
Dupa venirea la putere a comunistilor, casa a fost nationalizata, la parterul imobilului functionand si Rotiseria „Gallus”. Aceasta a functionat, cu intreruperi, pana in anul 2004, cand imobilul a fost retrocedat urmasilor familiei Haracsek, care ulterior l-au vandut unui cetatean israelian. Astazi, din fosta rotiserie, odinioara extrem de apreciata de baimareni, nu a mai ramas decat o ruina, doar firma uitata pe frontispiciu amintind de faptul ca acolo a existat „Gallus”.
Sursa: Catalin Vischi