In 1934, compania Levi Strauss a pus in vanzare primul model de blue jeans pentru femei, denumit „Lady Levi”s”, care avea multe caracteristici in comun cu perechea barbateasca, de care se diferentia insa prin talia inalta si linia stramta. Sunt semne de identitate datorita carora revista Vogue a epocii a calificat pantalonii ca „true Western chic”, relateaza agentia EFE.
Blugii barbatesti au aparut in urma cu 141 de ani, ca un articol vestimentar croit dintr-un material rezistent destinat celor care lucrau in mina sau la camp. Modelul pentru femei este mult mai recent si continua sa fie considerat un element vestimentar „chic”, cel mai universal din intreaga istorie a modei.
Designer-ul francez Yves Saint Laurent a marturisit, intr-o ocazie, ca i-ar fi placut sa fi fost creatorul acestui articol vestimentar pentru ca este „cel mai spectaculos, mai practic si mai comod” din cate exista intr-o garderoba si pentru ca exprima „modestia, sex appeal-ul si simplitatea” pe care el insusi o cauta pentru fiecare din colectiile sale.
Desigur nu la acest lucru s-au gandit Jacob Davis si Levi Strauss care, in 1874, au patentat celebrul model „501” – pantalonii „denim” cu buzunare intarite cu tinte – atat de utile lucratorilor din mina sau vacarilor de pe coasta de vest americana. Acei pantaloni au avut vanzari ce le-au depasit asteptarile. Incurajata de acest succes, compania s-a extins (in 1908 a fost inregistrata in Japonia), iar in anii 30, blugii au devenit marca baietilor „cow-boy” si chintesenta visului american.
Articolul vestimentar purtat de cei care lucrau la camp a devenit un reper al succesului american, iar legenda continua, avand in vedere ca pantalonii blue-jeans sunt si in zilele noastre unul dintre cele mai purtate articole vestimentare. In 2009, compania Levi Strauss a inregistrat vanzari de 13 miliarde de dolari.
Sursa: Agerpres