Vezi VIDEO
Pasionatii de astronomie au luat cu asalt, joi, 23 martie, Planetariul Baia Mare pentru a celebra 25 de ani de la lansarea in spatiu a celebrului telescop Hubble. Cu aceasta ocazie a avut loc o expozitie digitala multimedia, o proiectie a filmului documentar “Hubble”, un spectacol special in cupola planetariului, concursuri surpriza si observatii astronomice ale celor mai importante planete din sistemul nostru solar.
Complexul Astronomic Baia Mare a fost unicul centru din Romania selectat de NASA si Agentia Spatiala Europeana pentru a gazdui evenimentele dedicate aniversarii a 25 de ani de existenta a telescopului Hubble.
De la lansarea lui pe orbita, in 1990, acesta a devenit unul dintre cele mai importante instrumente din istoria astronomiei. Cu aceasta ocazie a fost expusa si imaginea oficiala a evenimentului – un spectaculos si stralucitor „covor” de stele tinere, asemanator unui multicolor foc de artificii.
“Este unul dintre cele mai prolifice instrumente stiintifice de cercetare create de umanitate, a fost folosit de peste 4.000 de astronomi, care in urma observatiilor facute au publicat peste 12.700 de materiale. Telescopul a facut, din momentul lansarii si pana in prezent, peste un milion de observatii, iar imaginea pe care o avem expusa este una dintre capodoperele acestui telescop spatial, care a surprins un roi stelar dintr-o galaxie indepartata, aflata la 20.000 de ani lumina de Pamant – galaxia Carina. Este o imagine realizata din trei fotografii suprapuse, facute cu camera pentru spectrul vizibil si cel infrarosu”, a declarat Ovidiu Ignat, directorul Centrului Astronomic Baia Mare.
Centrul astronomic baimarean a avut oaspeti chiar si de peste hotare, printre ei numarandu-se si oameni de stiinta din Turcia.
“Nu doar telescopul Hubble ar trebui sa-l sarbatorim ci toate aniversarile importante. Hubble este una dintre ele. Implineste astazi 25 de ani in spatiu si are functii si utilizari extrem de importante. Sa speram ca in viitor vor fi si mai multe misiuni in spatiu, iar Romania va face parte din acestea. Sa vedem ce ne rezerva viitorul”, a declarat fizicianul turc Ozan Unsalan.
Situat la o inaltime de 589 km deasupra Pamantului, cu o orbita eliptica completata la fiecare 96 de minute, cu o masa ce depaseste 11 tone, acest telescop reflector cu diametrul de 2,4 m este dotat cu tehnologii de mare eficienta. Avand capabilitati de vedere in spectrul vizibil, in cel ultraviolet si o parte din cel infrarosu, telescopul Hubble a ajutat la scrierea unuia dintre cele mai importante capitole din istoria astronomiei.
Sursa: Tania Purcaru