La 22 mai in fiecare an, se marcheaza Ziua internationala a diversitatii biologice (The International Day for Biological Diversity), pentru a creste gradul de intelegere si constientizare a problemelor de biodiversitate. Tema anului 2014 este „Biodiversitatea insulelor” si a fost aleasa pentru a coincide cu desemnarea de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite a anului 2014 ca Anul international al statelor insulare mici si in curs de dezvoltare.
Insule constituie ecosisteme unice, care contin de multe ori mai multe specii de plante si animale endemice. Prin evolutia lor unica aceste ecosisteme sunt considerate comori de neinlocuit. Ele sunt, de asemenea, cheia mijloacelor de subzistenta a economiei, bunastarii si identitatii culturale a 600 de milioane de insulari — o zecime din populatia lumii.
Cu prilejul marcarii acestei zile sunt organizate actiuni care sa explice oamenilor importanta mentinerii biodiversitatii si sunt luate masuri menite sa impiedice producerea dezastrelor ecologice.
Organizatia Natiunilor Unite a proclamat initial ziua de 29 decembrie ca Zi internationala a diversitatii biologice, aceasta fiind data la care a intrat in vigoare Conventia privind diversitatea biologica (29 decembrie 1993), semnata la Rio de Janeiro (iunie 1992).
In decembrie 2000, Adunarea Generala a ONU a hotarat ca Ziua internationala a diversitatii biologice sa fie sarbatorita la 22 mai pentru a marca adoptarea textului Conventiei, care a avut loc la 22 mai 1992, la Conferinta diversitatii biologice din Nairobi.
Romania a semnat Conventia privind diversitatea biologica la 5 iunie 1992 si a ratificat-o la 13 iulie 1994.
Partile semnatare ale Conventiei, constiente de valoarea ecologica, sociala, economica, stiintifica si culturala a diversitatii biologice, de importanta pentru evolutia si conservarea sistemelor de sustinere a biosferei, au recunoscut ca un numar mare de comunitati locale depind de resursele biologice pe care se bazeaza modurile de viata traditionale.
Obiectivele Conventiei diversitatii biologice sunt conservarea diversitatii biologice, utilizarea rationala a componentelor sale, impartirea corecta si echitabila a beneficiilor ce reies din utilizarea resurselor genetice, accesul la resursele genetice prin transfer adecvat de tehnologii.
Sursa: Agerpres