Ziua Jandarmeriei Romane este marcata la 3 aprilie. La 3 aprilie 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a semnat actul de infiintare a jandarmeriei: ”Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor in jandarmi”, pe care a comunicat-o Divanului Obstesc si Sfatului Ocarmuitor, conform site-ului www.jandarmeriaromana.ro.
Acest document prevedea ca Regimentul de jandarmi din Moldova se imparte in doua subdiviziuni, fiecare avand zona de responsabilitate formata din cate sase tinuturi (judete), la fiecare tinut fiind repartizata cate o companie de jandarmi, la care se adauga cate o companie la Ispravnicia Iasului si la Politia Capitalei, in total, 14 companii de jandarmi ce totalizau un efectiv de 1.433 jandarmi calari si pedestri.
Domnul Moldovei deschisese, la 17 februarie 1850, prima adunare a Divanului Obstesc, iar la 25 februarie 1850 a solicitat divanului, printr-un Opis, sa ia in discutie proiectul pentru reformarea ”Corpului Slujitorilor”. Divanul Obstesc a votat aceasta legiuire la 12 martie. Legiuirea promulgata de Grigore Alexandru Ghica a constituit actul de nastere al acestei arme, caruia i-a dat statut juridic, i-a definit atributiile, principiile de organizare si functionare, constituind fundamentul teoriei si practicii de-a lungul existentei sale.
Misiunile principale ale Jandarmeriei Romane sunt: asigurarea si restabilirea ordinii publice, transportul si paza valorilor, bunurilor si materialelor periculoase, dar si paza si apararea obiectivelor de importanta deosebita.
Sursa: Agerpres