Ziua de 7 noiembrie 2024 va rămâne în istoria Arhidiecezei de București ca un moment de referință pentru această parte a Poporului lui Dumnezeu, fiind marcată de celebrarea unei aniversări frumoase: 80 de ani de viață ai ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop emerit de București, în prezența unor invitați de seamă, a unui număr deosebit de mare de preoți, credincioși și persoane consacrate.
ÎPS Ioan Robu s-a născut la data de 6 noiembrie 1944 în orașul Târgu Secuiesc și a copilărit în satul Traian din comuna Sabaoani (jud. Neamț). A urmat cursurile Seminarului Sfântul Iosif din Iași, fiind hirotonit preot la Iași, la 15 august 1968. A activat ca vicar parohial la Craiova și la Parohia Catedralei Sfântul Iosif din București. În anul 1973, a fost trimis la studii de specializare în teologie morală la Academia Alfonsiana din Roma, unde a obținut doctoratul în teologie. În 1977, se întoarce în țară și, pentru câteva luni, activează ca paroh la Buzău. Urmează o carieră academică la Institutul Teologic Romano-Catolic Sfântul Iosif din Iași, unde predă Teologie morală, iar în 1982 devine rector al acestui Institut. În anul 1983, este ales administrator diecezan al Arhidiecezei de București, iar în anul următor este numit Episcop titular de Celle Proconsulari și Administrator Apostolic al Arhidiecezei, primind consacrarea episcopală la Roma în data de 8 decembrie 1984. La 29 aprilie 1990 este numit Arhiepiscop-Mitropolit de București, slujire pe care o trăiește cu bucurie și angajare până în anul 2019, când, la împlinirea vârstei de 75 de ani, potrivit legislației canonice în vigoare, devine Arhiepiscop emerit de București.
La sărbătoarea acestui aniversar deosebit s-au unit cu ÎPS Ioan Robu, în jurul Sfântului Altar, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop-Mitropolit de București, ÎPS Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, PS Petru Gherghel, Episcop emerit de Iași, câțiva colegi de serie ai ÎPS Ioan Robu, preoții Arhidiecezei de București, preoți veniți din Dieceza de Iași și Dieceza de Timișoara. Catedrala s-a umplut de mulțimea credincioșilor și a persoanelor consacrate care au dorit să ia parte la această sărbătoare, transmisă în direct și de postul de televiziune catolică Angelus TV.
Sfânta Liturghie, prezidată de ÎPS Ioan Robu, a fost celebrată în cinstea Preasfintei Inimi a lui Isus. În cuvântul de salut al ÎPS Aurel Percă a fost subliniată importanța acestui eveniment pentru viața Arhidiecezei de București, precum și bucuria unei astfel de sărbători pentru poporul credincios. În cuvântul de învățătură, ÎPS Ioan Robu a explicat semnificația noii Scrisori enciclice a Papei Francisc – Dilexit nos – dedicată Preasfintei Inimi a lui Isus și redescoperirii frumuseții sale pentru omenirea zilelor noastre. Lectura acestui document l-a inspirat pe ÎPS Ioan să aleagă să marcheze aniversarea sa prin celebrarea Sfintei Liturghii în cinstea acestei Inimi dumnezeiești. A doua parte a predicii a constituit o serie de împărtășiri de suflet ale ÎPS Ioan, care a evocat o serie de experiențe pastorale, printre care s-a remarcat evocarea personalității sorei Mater Benedicta, acea călugăriță care, în anii grei ai comunismului, a avut grijă, înfruntând mari riscuri, să țină deschisă capela Mănăstirii Sfânta Agnes din Popești-Leordeni.
La sfârșitul celebrării Sfintei Liturghii, au luat cuvântul ÎPS Giampiero Gloder și ÎPS Aurel Percă. ÎPS Giampiero Gloder a transmis un mesaj de prețuire față de ÎPS Ioan Robu din partea Sfântului Părinte Papa Francisc, transmițând și binecuvântarea apostolică din partea Papei. ÎPS Aurel Percă a mulțumit pentru prezența celor care au dorit să fie prezenți la această sărbătoare. La sfârșitul Sfintei Liturghii, ÎPS Ioan a mulțumit pentru prezența Episcopilor, a clerului și a credincioșilor; corului pentru cântarea înălțătoare. ÎPS Ioan a subliniat un aspect inedit din timpul cântării, și-anume, o compoziție a sa personală, cu text și melodie, pe care ar dori să nu se piardă din repertoriul religios muzical local. Sărbătoarea a continuat cu un moment de comuniune și unitate în Palatul Arhiepiscopal din vecinătatea Catedralei Sfântul Iosif.
Pr. Andrei Dumitrescu
De ce ați omis pe Preasfințitul Mihai Frățilă, episcop greco catolic de București?