Aprovizionarea cu apa in solul agricol, in cultura graului de toamna, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor, cu exceptia unor suprafete agricole din centrul si sudul Transilvaniei, si estul Munteniei, se precizeaza in prognoza agrometeorologica, valabila pentru perioada 22 – 28 noiembrie, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie /ANM/.
Perioada de prognoza se va caracteriza printr-o vreme pe ansamblu normala sub aspect termic, in cea mai mare parte a teritoriului agricol, astfel incat temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre—3 si 7 grade Celsius, in aproape toate zonele de cultura, limite apropiate de normele climatologice.
De asemenea, temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre—1 un grad si 10 grade Celsius, la scara intregii tari, iar minima se va situa intre—8 si 3 grade Celsius, in majoritatea regiunilor agricole, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare. Local, vor fi conditii de producere a brumei si a inghetului la sol.
In plus, se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), in aproape toata tara, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.
Din punct de vedere agrometeorologic, aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-50 cm, in cultura graului de toamna, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor, cu exceptia unor suprafete agricole din centrul si sudul Transilvaniei, estul Munteniei, unde se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol (seceta pedologica moderata).
Procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de toamna se vor desfasura, in general, normal pe majoritatea suprafetelor agricole, in timp ce in depresiunile din
nordul si centrul tarii, ritmurile de vegetatie vor evolua usor mai lent.
La culturile de orz si la graul de toamna se vor inregistra rasarirea (50-100%), aparitia frunzei a treia (30-100%), precum si infratirea (10-80%). Starea de vegetatie a cerealierelor se va mentine, per ansamblu, buna si medie, iar pe suprafetele cu deficite de apa in sol si in semanaturile efectuate tardiv, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie si slaba.
Cultura de rapita isi va definitiva faza de rasarire (100%), continuandu-se, totodata, infrunzirea (6-15 frunze). Plantele vor prezenta o stare de vegetatie, in general, buna si medie.
In plantatiile pomicole si viticole va fi posibila finalizarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, dar si caderea masiva a frunzelor, speciile fiind in general bine adaptate conditiilor de iernare. In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon (araturi, fertilizari etc.) se vor desfasura in conditii relativ bune.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres