Vezi VIDEO
Programul guvernamental de ajutorare a elevilor care provin din familii cu serioase probleme financiare si nu isi permit sa achizitioneze un calculator este in mare impas. Nu din cauza fondurilor alocate de catre Executiv, ci din cauza unei anomalii: programul este inutil pentru cei care au venituri extrem de mici. Programul “Euro 200” prevede alocarea acestei sume fiecarui elev in acest scop, insa diferenta trebuie achitata de catre parinti. In cazul in care adultii nu dispun de aceasta suma, elevii raman doar cu visul ca ar putea avea un computer acasa.
Statul iti da cu pipeta si nu iti pune in sac. Aceasta este concluzia la care au ajuns parintii si elevii cu venituri mici. Acestia primesc, in urma solicitari inaintate spre Ministerul Educatiei, un ajutor in valoare de 200 euro pentru achizitionarea unui calculator. Insa suma nu este suficienta, parintii fiind nevoiti sa adauge diferenta pentru achizitionarea unui computer nou.
Insa parintii cu o situatie economica deficitara nu se inghesuie sa isi inscrie odraslele in program, din cauza faptului ca nu isi permit sa adauge la cei 200 euro primiti de la stat o suma similara pentru a cumpara calculatorul.
“In scoala noastra au fost primite doar trei dosare, doua eleve de clasa a V-a si unul de clasa I. Atat! E un numar foarte mic, raportat la numarul total de elevi. Asta din cauza faptului ca parintii nu au banii necesari pentru a completa suma primita prin programul guvernamental”, a precizat Daniela Buda, directorul Scolii “Vasile Alecsandri” din Baia Mare, aflata intr-una dintre cele mai “defavorizate” zone din oras, unde numarul elevilor de etnie roma este preponderent.
Elevii ar da orice sa aiba un calculator, insa de la dorinta la putinta e cale lunga. “Mi-ar placea sa am un calculator acasa, as vrea sa ma ajute cineva…”, a spus Amalia Andreea Varga, eleva in clasa a V-a la “Vasile Alecsandri”. “Am mai facut o cerere in urma cu doi ani si nu au vrut sa imi dea. De data asta, sper sa am mai mult noroc. As vrea sa am un calculator, sa invat sa lucrez pe el, pentru scoala, dar si sa ma joc”, a explicat Codruta Ioana Gerebenes, eleva in aceeasi clasa.
Programul a fost demarat la data de 1 martie. Pana la data de 12 martie, cand au fost demarate anchetele sociale, trebuiau depuse dosare care atestau venitul pe membru de familie. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures, Pavel Filip, acestea au ca rol “eliminarea unor aspecte nedorite” care s-au petrecut in anii precedenti.
“Au fost familii care au declarat ca au venituri zero, insa parintii lucrau in strainatate. Acestia si-au achizitionat, astfel, calculator prin intermediul programului, desi venitul pe membru de familie era mai destul de mare”, a explicat Filip.
Reclamatiile au curs in special in comunitatile locale mici, astfel ca s-a luat decizia realizarii de anchete sociale, care trebuie efectuate de inspectorii din corpurile de control ale primariilor. Acestea au sarcina de a verifica dosarele pana la 1 mai, cand cererile eligibile sunt publicate pe portalul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. In 3 mai, listele cu beneficiarii vor fi publicate in fiecare scoala in parte.
“Anul trecut, am avut aproximativ 4.000 de beneficiari, in conditiile in care situatia economica era mult mai buna, nu era atat de catastrofala. Anul acesta ne asteptam la o scadere semnificativa a dosarelor acceptate, dar asta va depinde si de valoarea pe care o va aloca Ministerul Educatiei acestui program”, a explicat Pavel Filip.
Purtatorul de cuvant al institutiei a spus ca sunt asteptate de la minister mai multe detalii asupra programului, deocamdata “Euro 200” aflandu-se in faza anchetelor sociale.
Sursa: Catalin Tineghe