Maramuresul nu a fost ocolit de vremea calda, mediile termice inregistrate in aceasta perioada osciland in jurul valorii de 10º C. O asemenea vreme primavaratica nu s-au mai inregistrat de ani buni in localitatile judetului. Eva Hindli, un meteorolog baimarean aflat la pensie, a declarat ca ultima data cand iarna a fost atat de blanda in Maramures a fost in 1990, insa si atunci temperaturile au fost cu aproximativ doua grade sub cele de acum.
In vreme ce taranii maramureseni vorbesc despre un semn prevestitor al ”sfarsitului lumii”, specialistii amintesc de efectul de sera si poluarea masiva a planetei. Eva Hindli a spus ca lumea nu ar trebui sa se teama, dar ca are motive intemeiate de ingrijorare. ”Fenomenul El Nino, care creeaza o adevarata bariera in vestul continentului european impiedica circulatia norilor si duce la incalzirea vremii la noi. Saptamana viitoare se va raci insa, iar din 6 februarie incolo o sa vina si zapezile”, a declarat meteorologul baimarean.
Iarna au mancat-o lupii
Maramuresenii nu stiu ce sa creada despre lipsa zapezii si regreta iernile de altadata. Batranii isi amintesc ca in urma cu 20-30 de ani in ianuarie abia puteau iesi din casa din cauza nametilor. Cei mai multi se tem ca nu vor avea recolta. Primarul comunei Satulung, care are 64 de ani impliniti, spune ca nu a mai intalnit o asemenea vreme.
”Au mai fost ierni blande, dar nici asa. Vedem ca incep sa iasa ghioceii la mijlocul lui ianuarie. Cred ca daca mai tine o saptamina-doua va fi foarte rau. Asa cum asteptam vara timp frumos si soare, asa asteptam si acum zapada pentru ca nu e bine nici pentru sanatate, nici pentru samanaturile de toamna”, a spus Augustin Panici.
Batranii din Satulung povestesc ca zapada era de o jumatate de metru, un metru in urma cu 40-50 de ani, iar gerul aspru. Ioan Marc, de 65 de ani, a spus ca iernile erau grele in tineretea lui. "Apoi, pe vremea mea era zapada foarte mare. Trebuia sa avem lopeti la noi ca nu puteam iesi din casa. Iar lupii veneau pe deal aproape de sat ca nu gaseau de mancare prin padure. Acuma in loc de iarna e primavara. Nepotii ma intreaba cind mergem la derdelus cu saniuta si i-o le spun ca «o mancat iarna lupii». Ce altceva poti sa le spui?”
Zapezile vor veni abia in februarie
Meteorologii au aratat ca temperaturile inregistrate in prima saptamana a lunii ianuarie a acestui an au fost peste limitele normale pentru aceasta perioada. Ei au explicat ca anomaliile termice semnalate la debutul lui 2007 se datoreaza incalzirii globale a climei, fenomen a carui frecventa si extindere au crescut dupa anii ’80.
Specialistii Institutului National de Meteorologie, dar si cei din cadrul Biroului Meteorologic din Marea Britanie (Met Office) au semnalat ca iarna ar putea veni spre finalul sezonului, cand exista posibilitatea ca temperaturile sa scada sub medie, iar precipitatiile sa fie mai abundente.
Potrivit Met Office in perioada cat a ramas pana la venirea oficiala a primaverii vremea nu se va schimba prea mult. La sfarsitul lunii ianuarie si pe parcursul lui februarie sunt posibile ninsori si temperaturi mai coborate, atata cat sa aminteasca oamenilor ca e iarna.
Vreme torida tot anul
Specialistii britanici au prognozat ca 2007 va fi in topul celor mai caldurosi ani din istorie, aducand temperaturi record. Ei au aratat ca incalzirea exagerata a suprafetei terestre are ca factori efectul de sera, influentele solare, fenomenul El Nino, precum si alte surse poluante ale atmosferei.
Temperatura globala pentru 2007 se asteapta sa creasca aproximativ cu 0,54º C peste media de 14º C, calculata pentru perioada 1961-1990. Exista o probabilitate de 60% ca anul in curs sa fie cel mai fierbinte din ultimii 30 de ani si sa depaseasca temperaturile record inregistrate in 1998. Nici anul care s-a incheiat nu a fost unul prea rece, pentru ca Organizatia Mondiala de Meteorologie a indicat ca temperatura a crescut in medie cu 0,42º C, ceea ce a facut ca 2006 sa fie al saselea in topul celor mai fierbinti ani din 1961 incoace.
Cei mai calzi ani din perioada 1961-1990, in ordine descrescatoare
Anul | Diferenta fata de medie (°C) |
1998 | + 0,54 |
2005 | +0,48 |
2002 | +0,46 |
2003 | +0,46 |
2001 | +0,42 |
Sursa: Meda Muntean si Vasile Dale