Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a participat marți, 16 februarie, la Comisia de Dialog Social a Ministerului Finanțelor Publice în care s-a discutat proiectul de Ordonanță de Urgență prin care s-ar elimina gratuitatea studenților la transportul feroviar.
Federația și-a menținut poziționarea privind beneficiile evidente aduse studenților de această facilitate, în contextul unui impact bugetar extrem de redus de sub 0.01% din PIB, și așa scăzut la jumătate în contextul pandemiei, având în vedere faptul că studenții călătoresc mai puțin. Am semnalat, de asemenea, faptul că subvenția este menită să sprijine și operatorii feroviari, în special CFR Călători, oferindu-le resurse extrem de necesare pentru investiții.
În ciuda continuării subfinanțării cronice în învățământul superior și a situației materiale precare a multor studenți din România, documentate statistic, am transmis faptul că Guvernul nu poate veni cu exemple privind subvențiile din alte țări, având în vedere atât faptul că România este în coada clasamentului european la cheltuieli publice per student în standardul puterii de cumpărare, cât și faptul că propunerea Guvernului ar oferi studenților beneficii inferioare unor țări precum Slovacia, Bulgaria sau Cehia.
Am semnalat degringolada din Guvern privind această măsură, asupra căreia diferiți reprezentanți ai puterii au oferit informații contradictorii, cât și faptul că proiectul de OUG nu cuprinde nicio justificare asupra eliminării gratuității în Nota de fundamentare. Care este, până la urmă, justificarea formală a Guvernului?
Am mai transmis faptul că România și-a asumat și nu a atins țintele europene în materia ponderii adulților în învățământul superior, prin urmare nu se justifică limitarea dreptului la 26 de ani.
De asemenea, am criticat faptul că în proiectul de OUG nu s-a inclus nici măcar propunerea gratuității de la localitatea de domiciliu până la centrul universitar.
Nu în ultimul rând, măsura nu pare a fi una doar „de criză” câtă vreme a fost inclusă în Strategia Fiscal-Bugetară 2021-2023.
Așteptăm răspunsul Ministerului Transporturilor și mulțumim membrilor Comisiei de Dialog Social pentru avizarea nefavorabilă, în unanimitate, a proiectul de OUG care ar elimina gratuitatea.
În cadrul aceleiași ședințe s-au discutat și proiectul Legii bugetului de stat pentru 2021, cât și Strategia Fiscal-Bugetară 2021-2023. Salutăm includerea unor priorități ale studenților în Strategie, dar, din nefericire, proiectul Legii bugetului este departe de așteptările studenților.