Recent, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministrului Educației nr. 6869/2024 ce reglementează noul regulament-cadru privind organizarea şi funcţionarea comisiilor de etică universitară. Având în vedere cazurile de abateri de la normele de etică universitară semnalate în spațiul public, necesitatea creării unui cadru legislativ clar privind sesizarea și sancționarea acestora este incontestabilă.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a abordat dintotdeauna o politică de toleranță zero față de orice încălcare a acestor norme, raționament pentru care federația s-a poziționat ferm împotriva oricăror acțiuni ce contravin principiilor de etică și integritate academică, inclusiv împotriva celor ce privesc hărțuirea și hărțuirea sexuală.
Pentru a putea preveni și combate fenomenele de hărțuire și hărțuire sexuală la nivelul sistemului de învățământ superior, ANOSR a solicitat factorilor de decizie de la nivel național, încă din data de 07.08.2024, reglementarea posibilității membrilor comunității universitare de a formula sesizări în mod anonim. Pentru a integra această propunere este necesară, însă, modificarea art. 7 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluționare a petițiilor, completarea acestui act normativ fiind o etapă obligatorie în reglementarea posibilității de a înainta sesizări anonime comisiilor de etică.
Atragem atenția asupra faptului că, deși procesul de modificare a început în Senat încă din data de 21.08.2024, prin L429/2024, acesta nu a constituit o prioritate pentru reprezentanții cetățenilor din Parlamentul României. Din lipsa de interes în ceea ce privește urgentarea demersurilor, ANOSR, în calitate de reprezentant al tuturor studenților din România, solicită membrilor Camerei Deputaților, proiectul fiind în competența sa pentru adoptarea finală în Parlament, să prioritizeze inițiativa și să o adopte cu celeritate.
Facem apel și la asumarea Ministerului Educației ca după finalizarea procesului de adoptare și publicare în Monitorul Oficial a proiectului de lege să modifice ordinul nr. 6869/2024, astfel încât sesizările realizate în mod anonim să poată fi declarate admisibile de către comisiile de etică.
Cu toate acestea, actul normativ conține propuneri ale federației înaintate ministerului, încă din perioada de transparență decizională a actului normativ, ce contribuie la îmbunătățirea siguranței studenților din instituțiile de învățământ superior, precum:
● Reglementarea obligației comisiilor de etică universitară de a informa studenții cu privire la rolul şi prevederile legale incidente eticii şi deontologiei universitare;
● Introducerea necesității instituțiilor de învățământ superior de a publica pe site-ul instituției componenţa comisiei de etică, precum şi toate informaţiile necesare cu privire la modalitatea de sesizare a acesteia;
● Introducerea necesității instituțiilor de învățământ superior de a organiza prezentări pentru membrii comunității universitare cu privire la etica și deontologia universitară;
● Clarificarea dreptului comisiilor de etică de a se autosesiza pentru analizarea şi soluţionarea abaterilor de la normele de etică şi deontologie universitară;
● Reglementarea faptului că victimele care au făcut obiectul formelor de abuz sau hărţuire pot beneficia de sprijin specializat din partea instituției de învățământ superior.
Demersurile ANOSR în ceea ce privește asigurarea unui cadru legislativ național care să transforme instituțiile de învățământ superior în spații mai sigure pentru beneficiarii direcți ai actului educațional continuă, prezentul regulament-cadru reprezentând doar un prim pas în acest proces.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult