Romtelecom si alti 37 de operatori relevanti de telefonie fixa, printre care si Vodafone si Orange, companii care au ca activitate principala serviciile GSM , vor practica, de la 1 septembrie, un tarif de interconectare de 1,15 eurocenti/minut, fara TVA, a anuntat luni autoritatea de reglementare.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, a declarat, dupa intalnirea cu reprezentantii industriei de comunicatii din Romania, ca „autoritatea a supus aceasta analiza de piata consultarii publice in tara, dar si la nivelul Uniunii Europene, a primit punctul de vedere favorabil al Comisiei Europene si poate emite pachetul de decizii prin care va desemna 37 de noi furnizori cu putere semnificativa si va revizui regimul interconectarii cu cei mai mari doi operatori de retele de telefonie fixa, Romtelecom si RCS&RDS”.
Romtelecom trebuie sa isi stabileasca un tarif unic
Tarifele medii impuse furnizorilor alternativi pentru serviciile de interconectare vor fi aplicate in doua etape: 1,15 Eurocenti/minut, de la data de 1 septembrie 2008 si 0,97 Eurocenti/minut, de la data de 1 iulie 2009.
El a aratat ca, in ceea ce priveste interconectarea cu reteaua Romtelecom, in afara setului de obligatii impuse acestui operator prin reglementarile anterioare, ANRCTI a stabilit pentru fiecare nivel de interconectare cu reteaua operatorului o valoare unica a tarifului reglementat, la nivel de tarif mediu, renuntand la actualul regim in care tarifele de interconectare sunt stabilite in mod diferentiat in functie de intervalul orar (pentru perioada orelor de varf si, respectiv, pentru perioada din afara orelor de varf). Noile tarife de interconectare vor fi percepute incepand cu 1 septembrie 2008.
Masuri suplimentare pentru RCS&RDS
In ceea ce priveste interconectarea cu reteaua RCS&RDS, Autoritatea a propus mentinerea obligatiei de transparenta si a obligatiei de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate. In plus, a fost impusa in sarcina RCS&RDS obligatia de nediscriminare si a fost modificata obligatia de control al tarifelor. Aceleasi obligatii mentinute sau impuse in cazul RCS&RDS au fost avute in vedere si pentru cel de-al treilea operator ca marime pe segmentul de telefonie fixa, UPC Romania.
Totodata, ANRCTI impune si in sarcina celorlalti 35 de operatori alternativi de retele de telefonie fixa obligatii de transparenta, nediscriminare, acces si utilizare a unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate, precum si de control al tarifelor.
Tarifele de utilizare a frecventelor radio
Tot in cadrul sedintei Consiliului Consultativ a fost prezentata si forma finala a deciziei prin care se stabilesc tarifele de utilizare spectrului ce vor fi achitate de catre castigatorii licitatiilor pentru licentele de utilizare a frecventelor radio acordate in benzile de frecvente radio 3600-3800 MHz si 410-415/420-425 MHz. Astfel, pentru utilizarea frecventelor radio in banda de 3600-3800 MHz, tariful de utilizare a spectrului ce va fi achitat anual este de 600.000 Euro/canal radio de 28 MHz.
ANRCTI va scoate la licitatie doua licente de utilizare a frecventelor radio in aceasta banda de frecvente, prin fiecare dintre acestea alocandu-se la nivel national cate un canal radio de 28 MHz.
Tariful de utilizare a spectrului radio ce urmeaza a fi achitat pentru un canal radio alocat la nivel national in benzile 410-415/420-425 MHz a fost stabilit la valoarea de 650.000 Euro/canal. In total, detinatorul licentei de operare in aceasta banda, care va avea un bloc de trei canale, va achita anual un tarif de 1.950.000 Euro.
Sursa: I.O.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult