În perioada 11-15 mai, Ansamblul „Dor Moroșan”, al Liceului Teoretic „George Pop de Băsești” Sighetu Marmației, a participat la Festivalul Internațional Multietnic de Folclor al Păstoritului, ediția a XX-a, care s-a desfășurat în localitatea Sarighiol de Deal, județul Tulcea.
Această acțiune culturală vizează cunoașterea, conservarea și promovarea tradiției și creației cultural-pastorale, cu precădere din spațiul Dobrogean, precum și din toate zonele folclorice ale României și ale țărilor cu tradiții în păstorit, din Europa.
Ansamblul „Dor Moroșan” a pus în scenă „Ruptu’ sterpelor”, o scenetă care interpretează vechi obiceiuri, precum: constituirea stânii pentru perioada verii, numirea ciobanilor și măsuratul laptelui de la oile fiecărui gospodar pentru stabilirea cantităților de brânză (caș, urdă) ce îi revin peste vară.
Evenimentul a găzduit și Simpozionul dedicat acestei sărbători de primăvară, „Păstoritul”, în cadrul căruia elevii liceului maramureșean au susținut lucrarea „Moștenirea unui gest precreștin. Valențe magico-simbolice ale toporului la Ruptu’ Sterpelor”.
Conducerea Liceului Teoretic „George Pop de Băsești” Sighetu Marmației adresează alese mulțumiri Fundației „Sfântul Anton de Padua” Ulmeni pentru sprijinul permanent acordat instituției de învățământ și mai ales cu această ocazie.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult