Ideea face obiectul unui proiect de hotarare si a fost discutata, marti, in plenul forului administrativ local. Mircea Dolha a explicat ca proprietarii apartamentelor au fost initial de acord cu montarea antenelor de telefonie si ca, in schimbul unor sume modice, au acceptat ca acestea sa fie puse pe blocuri.
„Nu e vorba doar de un caz, ci de mai multe. Oamenii nu stiau atunci la ce pericol se expun, iar acum nici nu mai stiu ce sa faca sa scape de ele”, a declarat consilierul. El a explicat ca locatarii respectivelor imobile reclama probleme de sanatate dar ca, din pacate, un studiu care sa releve efectiv impactul asupra zonei se poate face doar dupa ce trec 20 de ani de la instalarea antenelor.
“Exista o hotarare de guvern care prevede sporuri si antidoturi impotriva radiatiei pentru muncitorii care lucreaza in perimetrele unde exista asemenea antene de telefonie. Oamenii acestia nu au nici sporuri si nici antidot. E vorba de copii, a caror viata e in pericol”, a mai punctat alesul local.
Alesii locali se tem de operatorii de telefonie mobila
Si ceilalti consilieri au fost de acord cu faptul ca problema e una grava, insa au amanat sa dea un vot in sedinta de marti pentru a evita un proces cu firmele de telefonie mobila. Primaria Baia Mare le-a dat acestor societati toate avizele necesare pentru functionarea antenelor, iar anularea lor ar putea duce la o lupta in insanta.
“Suntem de acord ca nu mai trebuie autorizate alte antene de telefonie mobila pe blocurile din Baia Mare, dar autorizatiile de functionare nu pot fi anulate pur si simplu. Eu zic sa cautam o cale legala pentru a permite indepartarea acestor antene de pe imobile”, a aratat consilierul Cristian Niculescu-Tagarlas.
In consecinta s-a luat decizia ca proiectul de hotarare sa fie rediscutat in sedinta de consiliu din luna aprilie, cand comisia juridica a forului va veni cu solutii legale de interzicere a antenelor de telefonie mobila de pe blocurile din municipiu.
Studii straine adaptate conditiilor romanesti
Oficialii ministerului comunicatiilor au precizat insa ca teama fata de antenele GSM nu este justificata. “Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii in prezent nu exista dovezi stiintifice care sa confirme vreo consecinta asupra sanatatii datorate expunerii la campuri electromagnetice de joasa frecventa sau de radiofrecventa daca expunerea este sub limita prevazuta de normele internationale”, a declarat ministrul Zsolt Nagy.
Apelurile la calm ale autoritatilor de la Bucuresti se intemeiaza pe studii facute in afara tarii, care insa nu au convins si populatia. Dezbaterile pe acest subiect se finalizeaza intotdeauna in coada de peste, pentru ca operatorii au suficient de multa forta economica pentru a influenta decizii luate nu doar la nivel national, ci si international, iar nevoia de extindere a retelelor face ca multe din problemele minore sa fie trecute cu vederea.
Ministrul comunicatiilor a aratat insa ca statul “vegheaza la implementarea si respectarea legislatiei in domeniu, al carei scop este de a preveni posibilele riscuri la care ar putea fi supusa populatia in cazul in care nivelurile maxime de expunere la campurile electromagnetice ar fi depasite”.
Antenele GSM sunt catalogate ca inofensive
Ministrul Nagy a mai precizat faptul ca statiile de baza, cunoscute popular drept antene, functioneaza la joasa tensiune si emit niveluri reduse de campuri de radiofrecventa – ele transmit aproximativ aceeasi cantitate de energie ca si un bec electric de 100 Wati, rareori ajungand la 300 – 500 Wati.
Astfel, statiile de baza functioneaza cu o putere de 50 de ori mai mica decat limita maxima admisa prin lege. Telefonul mobil in functiune transmite energie de tip radiofrecventa numai in timpul cat se efectueaza convorbirile sau se transmit mesajele.
Argumentele prezentate de guvernanti nu au fost suficient de convingatoare, pentru ca nu s-au prezentat rapoarte de analiza clare in ce priveste efectul radiatiilor asupra organsimului uman. Locatarii pe ale caror blocuri sunt amplasate antene GSM au aratat ca nu sunt luati in seama nici macar de medici si, prin urmare, nu se asteapta sa primeasca ajutor tocmai de la autoritatile locale.
Sursa: Larisa Tivadar