Majoritatea statisticilor releva faptul ca antibioticele ocupa primele locuri in cadrul consumului de medicamente Se apreciaza ca in circa 60% din cazuri antibioticele sunt corect recomandate, insa in aproximativ 40% utilizarea lor reprezinta un abuz, administrarea acestor medicamente fiind total contraindicata.
Specialistii din toata lumea atrag atentia asupra efectelor consumului excesiv de antibiotice si a urmarilor acestuia, in special dezvoltarea rezistentei germenilor la antibiotice. In Europa, in anul 2008, au fost inregistrate patru milioane de pacienti cu infectii asociate ingrijirilor de sanatate. Dintre acestia, 37.000 au decedat. Datorita rezistentei la antibiotice, un bolnav care ajunge in spital are sansa de supravietuire sub 60%, in conditiile in care dezvolta o infectie foarte puternica. in Romania, se constata ca aproximativ 30% din pacientii care se interneaza in spitale au infectii cu germeni multi-rezistenti la antibiotice.
Studiile efectuate au identificat cauzele care duc la utilizarea abuziva a antibioticelor: consumul acestora fara prescriptie medicala, autoadministrarea antibioticelor pentru tratamentul unei infectii virale ca raceala sau gripa, administrarea incompleta a tratamentului cu antibiotice prescris de medic, prescrierea irationala, presiunea exercitata de pacienti asupra medicilor si farmacistilor.
Rezistenta la antibiotice este o problema care necesita eforturi sustinute din partea autoritatilor din sanatate precum si colaborare intre medici – farmacisti.
La initiativa Comisiei Europene, la 18 noiembrie se celebreaza Ziua Europeana a Informarii privind Antibioticele. Cu aceasta ocazie, Romania se alatura eforturilor europene de a aduce in atentia publicului larg problematica rezistentei la antibiotice, in contextul consumului irational si incorect al antibioticelor. Campania reprezinta o initiativa de sanatate publica ce contribuie la asigurarea unui viitor mai sanatos.
Directia de Sanatate Publica Maramures in parteneriat cu Colegiul Farmacistilor Maramures incearca sa sensibilizeze atat publicul larg, cat si viitoarele cadre medicale cu privire la pericolul automedicatiei si al excesului de antibiotice prin distribuirea de materiale informative in farmaciile din judet. Folosirea nejustificata de antibiotice duce la dezvoltarea bacteriilor si la cresterea rezistentei in fata multor microbi, tratamentele devenind astfel ineficiente. Acest lucru ar insemna practic o intoarcere la „era pre-antibiotice” cand milioane de persoane mureau din cauza unor infectii bacteriene.
Recomandam pe aceasta cale folosirea cu maxim discernamant a acestei posibilitati terapeutice si utilizarea antibioticelor numai sub stricta supreveghere si sub prescriptia medicala. Doar in acest mod, atunci cand organismul va avea nevoie de ajutorul antibioticelor de orice fel, terapia antibiotica va crea starea de bine atat de necesara.
Sursa: DSP Maramures