Antibioticele nu vor mai putea fi cumpărate din farmacii cu reţetă simplă. Este propunerea ministrului Sănătăţii, care vrea să combată folosirea excesivă a antibioticelor. România e pe primul loc în Europa la consumul acestor medicamente.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala, în sensul că antibiotice de rezervă nu trebuie prescrise ca antibiotice de primă intenţie (…) Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie făcută strict pe bază de reţetă. Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fi eventual eliberate nici măcar pe bază de prescripție simplă. Chiar dacă nu sunt compensate să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului.
România a urcat pe primul loc în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice. Datele îngrijorătoare au fost prezentate de specialiştii de la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş.
În fiecare zi din 2021, la fiecare 1.000 de locuitori au fost consumate 25 de doze de antibiotic. Imens, spun medicii, care susțin că tocmai acest lucru a pus România pe primul loc în topul țărilor, în funcție de consumul de antibiotice. Și asta pentru că, de cele mai multe ori, românii le iau fără să aibă nevoie de ele, pentru o răceală sau pentru gripă sau o durere de cap. Dar ele trebuie utilizate doar împotriva infecţiilor bacteriene.
Peste 35.000 de persoane mor anual din Europa din cauza infecţiilor rezistente la antibiotice, a informat Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) în noiembrie 2022.
„În fiecare zi, aproape 100 de persoane mor din cauza acestor infecţii”, potrivit instituției europene.
Raportul ECDC de evaluare a rezistenţei la antibiotice în Uniunea Europeană, Norvegia şi Islanda în anii 2016-2020 a concluzionat că impactul asupra sănătăţii este comparabil cu cel al gripei, tuberculozei şi HIV/SIDA combinate.
Nivelurile de rezistenţă la antibiotice variază semnificativ pe continentul european, potrivit raportului, cu cele mai scăzute niveluri înregistrate în nordul Europei şi cele mai ridicate în ţările din sudul şi estul Europei.
Folosirea în exces a antibioticelor, în cazul răcelilor banale sau de fiecare dată când apare febra, a făcut ca bacteriile să fie mult mai rezistente la tratamentele existente.
Mai mult, pneumoniile sau tuberculoza au devenit mult mai greu de tratat. E nevoie de administrarea a trei sau chiar patru antibiotice diferite pentru vindecare.