Maine, 7 aprilie, se implinesc patru ani de la protestele anticomuniste de la Chisinau, care s-au soldat cu devastarea presedintiei si parlamentului, cel putin o persoana decedata si sute de tineri arestati, care au acuzat ca au fost torturati de politisti in timpul detentiei. Desi atat fosta, cat si actuala guvernare de la Chisinau s-au declarat interesate de depistarea adevaratilor autori ai acestor actiuni, pana acum nu exista nici o versiune oficiala in acest sens.
Considerate ca fiind unul din principalele impulsuri care au contribuit la venirea actualei conduceri de la Chisinau la putere, dupa mai bine de opt ani de guvernare comunista, protestele din aprilie 2009 nu mai atrag atentia autoritatilor, chiar daca aceasta data a fost declarata de parlament Ziua Libertatii.
In acest an in centrul Chisinaului vor avea loc doar cateva manifestari la care va participa conducerea Primariei Chisinaului si reprezentanti ai Partidului Liberal, precum si un miting de protest coordonat de o organizatie de tineri creata recent. Reprezentanti ai societatii civile vor organiza un mars prin fata institutiilor de drept pentru a determina autoritatile sa-i pedepseasca pe vinovatii maltratarilor care au urmat protestelor.
Procuratura Generala a anuntat ca din cele peste 70 de cauze penale pornite impotriva celor care au maltratat protestatarii au fost condamnati 14 politisti. Politicienii si autoritatile de la Chisinau critica faptul ca pana acum nu s-a facut lumina in privinta acestor proteste care au condus la distrugerea sediilor parlamentului si presedintiei, care nu au fost reparate nici pana astazi. Unii sustin ca adevarul nu va fi aflat niciodata.
La 7 aprilie 2009, in urma alegerilor parlamentare castigate de comunisti, cateva zeci de mii de tineri s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale, dar, in scurt timp, mitingul pasnic s-a transformat in violente. O parte dintre participanti au atacat sediile presedintiei si parlamentului, i-au atacat cu pietre pe politisti, iar ulterior parlamentul a fost devastat, unele birouri au fost incendiate si politia practic nu a opus rezistenta. Politia a intervenit in forta abia noaptea, cand in centrul Chisinaului mai erau cateva zeci de persoane. Ulterior sute de tineri au fost arestati, acuzand mai tarziu ca au fost maltratati de politie, iar un tanar a decedat in urma batailor.
Protestele din 7 aprilie, dar mai ales maltratarile care le-au urmat, au scindat si mai mult societatea si partidele politice, ducand la alegeri parlamentare anticipate, in urma carora Partidul Comunistilor a trecut in opozitie.
Sursa: Agerpres