FMI recomanda masuri de stimulare a economiei pe termen scurt Europa Centrala, unde economiile se confrunta cu cea mai dificila perioada din ultimii ani iar recesiunea din zona euro atenueaza sperantele pentru o redresare rapida, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International, transmite Dow Jones Newswires.
In Europa Centrala, ritmul contractarii economia Cehiei este cel mai rapid inregistrat vreodata iar Ungaria se indreapta spre inca o perioada de recesiune. Polonia, cea mai mare economie din cele trei, este aproape de stagnare, dupa cresterea robusta inregistrata in ultimii ani.
Toate cele trei tari – dependente de exporturile de bunuri spre zona euro – se confrunta cu riscul deteriorarii situatiei economice din cauza cererii slabe, a avertizat Masanori Yoshida, seful misiunii FMI la Praga.
Majorarea cheltuielilor guvernamentale pentru stimularea economiei si crearea de locuri de munca este prin urmare indreptatita, a explicat oficialul FMI, adaugand: ‘Politicile economice pe termen scurt ar trebui indreptate spre sprijinirea cresterii economiei si nu spre crearea unor obstacole suplimentare’.
Ani se zile, reducerea cheltuielilor a fost una din prioritatile multor state foste comuniste din Europa. In anii 90 Polonia a inclus in constitutie necesitatea unui plafon al datoriei de 60% din PIB, cu cativa ani inainte de a se alatura UE. Si Cehia a adoptat masuri de reducere a cheltuielilor, fiind una din cele mai putin indatorate tari europene, in 2012 datoria publica fiind de doar 46% din PIB.
Ungaria, cu o datorie masiva, a pierdut in 2008 accesul la pietele financiare si a fost nevoita sa solicite asistenta financiara a FMI si UE.
Din cauza reducerii cheltuielilor, evolutia celor trei state s-a schimbat. In timp ce Polonia a inregistrat o crestere modesta in primul trimestru din 2013 iar declinul economiei cehe s-a inrautatit, Ungaria a iesit din recesiune si a respins cererile UE pentru mai multe masuri de austeritate.
UE cere statelor membre sa nu inregistreze deficit bugetar peste 3% din PIB, o reglementare destul de des incalcata. 20 din cele 27 de state membre ale UE, inclusiv cele trei state din Europa Centrala, au depasit acest plafon.
Cu toate acestea, Cehia ar trebui sa atenueze ritmul adoptarii masurilor de austeritate si sa anunte masuri de sprijinire a cresterii economiei, a declarat Masanori Yoshida.
In cazul Poloniei, Guvernul ar trebui sa evite reducerea investitiilor publice, se arata in raportul FMI publicat saptamana trecuta.
De asemenea FMI apreciaza ca incurajatoare relaxarea politicii monetare in Polonia si Cehia. In ritm trimestrial, Produsul Intern Brut al Poloniei a crescut cu doar 0,1% in primele trei luni din acest an. In 8 mai, Banca Centrala a Poloniei a surprins pietele financiare dupa ce a redus dobanda de referinta pana la un minim record, pentru a stimula cresterea economiei.
Comitetul de politica monetara al Bancii centrale a Poloniei a decis sa reduca dobanda cheie cu un sfert de punct pana la nivelul record de 3%. Decizia i-a luat prin suprindere pe analisti, in conditiile in care doar 11 din cei 38 de analisti intervievati de Bloomberg se asteptau la o asemenea decizie.
Dupa doua decenii de crestere economica neintrerupta Polonia ar urma sa inregistreze in acest an o crestere a PIB de 1,1%, cea mai slaba performanta din ultimii 12 ani, din cauza recesiunii din zona euro, care cumpara 52% din exporturile poloneze.
Sursa: Agerpres