Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a initiat, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), un proiect de memorandum prin care sunt propuse o serie de masuri tehnico-organizatorice in vederea informatizarii sectiilor de votare pentru alegerile locale de anul viitor, potrivit unui comunicat de presa.
Proiectul de memorandum urmeaza sa fie supus aprobarii Guvernului si vizeaza o serie de masuri tehnico-organizatorice, precum si un calendar de actiuni care trebuie sa fie realizate pana la scrutinul pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale din anul 2016.
In comunicat se arata ca sistemul va oferi alegatorilor romani garantia ca fiecare cetatean va vota doar o singura data.
AEP subliniaza ca pentru implementarea sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal este necesara selectarea si instruirea unui numar de aproximativ 30.000 de persoane, care sa desfasoare activitatea de operator de calculator pe langa cele 18.553 sectii de votare.
Conform sursei citate, alaturi de AEP si STS, pentru realizarea in parametri optimi a acestui important proiect national, este necesara implicarea Ministerului Afacerilor Interne, a Institutului National de Statistica, a Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a Ministerului pentru Societatea Informationala, a Secretariatului General al Guvernului si a Ministerului Finantelor Publice. Fiecare dintre aceste institutii trebuie sa avizeze proiectul de memorandum.
Institutiile Prefectului si autoritatile administratiei publice locale vor avea, de asemenea, un rol important in realizarea proiectului, mai releva sursa citata.
In ceea ce priveste masurile organizatorice, prin proiectul de memorandum se propune ca pana cel mai tarziu la data de 1 iulie sa fie constituit un grup de lucru interinstitutional, format din reprezentanti la nivel de secretar de stat sau secretar general ai Autoritatii Electorale Permanente, STS si ai institutiilor mentionate anterior.
Potrivit propunerii de memorandum, grupul de lucru interinstitutional ar urma sa sprijine AEP pentru identificarea, selectarea si instruirea operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale sectiilor de votare, sa faciliteze asigurarea suportului logistic necesar activitatilor de instruire a acestora de catre prefecti, primari si presedintii consiliilor judetene si sa faciliteze accesul specialistilor STS in incinta sediilor sectiilor de votare pentru evaluarea infrastructurii informatice existente.
Tot pana la data de 1 iulie, se arata in proiectul de memorandum, AEP va adopta, dupa consultarea Serviciului de Telecomunicatii Speciale si a Institutului National de Statistica, hotararea privind aprobarea normelor metodologice privind functionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.
Sursa: Agerpres