Satmarenii au facut pasi impotriva regionalizarii. Inainte ca Guvernul Boc sa anunte o decizie clara in privinta alipirii la Maramures sau la alte judete, alesii din vecini au luat hotararea declansarii unui referendum, care sa opreasca orice demers de reorganizare administrativa pe ideea desfiintarii actualelor granite. Vicepresedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Stef, a declarat pentru eMaramures ca s-au prevazut inclusiv sumele in buget pentru o viitoare consultare directa a cetatenilor si si-a aratat convingerea ca locuitorii judetului sau nu vor accepta sa fie condusi nici din Baia Mare si nici din Oradea sau Cluj.
“La nivelul grupului de consilieri judeteni USL din Consiliul Judetean Satu Mare am initiat un proiect de hotarare – avem de fapt si o hotarare adoptata cu sustinerea colegilor de la UDMR – in care am dat un acord de principiu ca, in momentul in care exista o decizie clara din partea Guvernului, sa declansam automat referendumul”, a punctat Stef pentru eMaramures.
Vicepresedintele satmarean a aratat ca s-a estimat un cost de aproximativ 500.000 de lei pentru derularea consultarii publice la urne si ca, dupa adoptarea unui act normativ la nivel central privind regionalizarea, alesii din Satu Mare nu trebuie decat sa fixeze data referendumului. “Vom merge pe procedura de 30 de zile si vom cere parerea satmarenilor indiferent ca se va discuta de alipirea la Maramures sau de refacerea vechii regiuni Partium, cu Bihorul si Salajul”.
Seful administratiei maramuresene, democrat-liberalul Mircea Man, a aratat recent ca va pleda pentru unirea judetelor Satu Mare si Maramures, respectiv pentru transformarea municipiului Baia Mare in capitala de regiune. La Bucuresti s-a discutat insa si posibilitatea crearii unei zone de nord-vest in care sase judete sa fie prinse sub aceeasi umbrela administrativa – Clujul, Bihorul, Maramuresul, Bistrita-Nasaud, Salaj si Satu Mare.
O decizie in privinta procedurilor de regionalizare va trebui luata la nivel de coalitie guvernamentala pana la mijlocul lunii noiembrie, dupa cum au anuntat reprezentantii PDL, astfel incat alegerile din 2012 sa poata fi derulate pe noua structura a administratiei locale. “Ori luam aceasta decizie acum, ori o amanam pana dupa alegeri”, a comentat Man. Liderii USL s-au declarat impotriva unei asemenea masuri, aratand ca regionalizarea ar fi necesara, insa ea nu ar trebui sa vizeze desfiintarea actualelor judete.
“PDL incearca schimbarea regulilor in timpul jocului pentru a bulversa electoratul. Miza lor este castigarea alegerilor”, a mai precizat vicepresedintele Adrian Stef, aratand ca, in opinia sa, desfiintarea actualelor granite dintre judete ar creste birocratia si ar concentra puterea economica si politica pe cateva orase din Romania, in timp ce restul localitatilor ar avea de pierdut enorm.
Si in Maramures reprezentantii USL au anuntat ca vor face demersurile necesare pentru declansarea unui referendum, pentru ca nu accepta ideea ca judetul sa fie condus de la Cluj sau din alta parte decat in Baia Mare. Democrat-liberalii sustin in schimb ca opozitia exagereaza si ca nu se doreste sub nicio forma distrugerea identitatii locale, ci doar o mai buna organizare care sa creasca eficienta administrativa si economica.
_______________________________
Stirile eMaramures te asteapta si pe Facebook
CITESTE SI:
NOUA REGIONALIZARE – Man pledeaza pentru alipirea judetelor Maramures si Satu Mare, pe o noua varianta de reorganizare administrativa (VIDEO)
Sursa: Larisa Cordea