Suspiciunile privind existenta unei inchisori secrete a CIA la Bucuresti sunt consemnate in raportul anual al organizatiei Amnesty International (AI) privind drepturile omului in lume, lansat astazi, 23 mai. Sectiunea dedicata Romaniei in acest raport se incheie cu un capitol privind antiterorismului si securitatea.
In septembrie, Parlamentul European lansa un apel catre tarile suspectate de a fi gazduit inchisori CIA pe teritoriul lor sa se supuna obligatiei legale de a face o ancheta independenta, impartiala, minutioasa si eficienta in ceea ce priveste implicarea lor in programele de extradare si de detentie secreta, aminteste Amnesty International. Apelul a fost lansat in urma identificarii, la Bucuresti, de catre fosti oficiali americani, a unei inchisori secrete si a unor zboruri de extradare intre Romania si Polonia si Lituania, suspectate la randul lor de gazduirea unor unitati de detentie secrete ale CIA, mai spune organizatia.
In octombrie, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat autoritatilor romane cazul al-Nashiri c. Romania, privind un saudit care sustinea ca a fost incarcerat si torturat intr-o inchisoare CIA secreta din Romania, inainte sa fie transferat la Guantanamo Bay, in Cuba, se mai precizeaza in raport.
„Agenti de politie sunt acuzati ca au utilizat forta in mod arbitrar si disproportionat in timpul manifestatiilor antiguvernamentale si impotriva masurilor de austeritate. Autoritatile locale din orasele Baia Mare si Piatra Neamt au efectuat operatiuni masive de evacuare a romilor. Parlamentul European a cerut autoritatilor romane sa declanseze o noua investigatie privind presupusa implicare in programele CIA de extradare si incarcerare a suspectilor de terorism in centre secrete”, se arata la inceputul sectiunii dedicate Romaniei din raportul AI.
Amnesty International noteaza ca Guvernul din Romania a fost schimbat de doua ori in 2012. „Dupa saptamani de proteste fata de masurile de austeritate, Cabinetul condus de Emil Boc (Partidul Democrat-Liberal) a demisionat in februarie 2012. In aprilie, dupa un nou val de proteste, Guvernul condus de premierul Mihai Razvan Ungureanu a cazut ca urmare a unei motiuni de cenzura. Presedintele l-a desemnat premier pe Victor Ponta (din cadrul Partidului Social-Democrat), a carui coalitie a castigat majoritatea locurilor in Parlament in scrutinul parlamentar din decembrie 2012. Parlamentul Romaniei l-a suspendat pe presedintele Basescu in luna iulie, Guvernul acuzandu-l pe seful statului de incalcarea Constitutiei. Referendumul care a urmat, pe tema suspendarii presedintelui, a fost invalidat din cauza prezentei slabe la urne, iar presedintele a ramas in functie. In iulie, Comisia Europeana a exprimat preocupari in legatura cu respectarea principiilor statului de drept si independentei justitiei in Romania”, se arata in raportul AI.
Delegatii ale organizatiei Amensty International au vizitat Romania in martie, mai, octombrie si decembrie.
Sursa: Mediafax