Vezi VIDEO
Artistii baimareni si-au expus luni seara creatiile in incinta fostului Cinematograf “Minerul”, locul ce servea pe vremuri drept galerie artistilor din scoala baimareana. “Anuala Artelor” a adunat un numar de 75 de lucrari, atent selectionate. In cadrul manifestarii culturale, artistul Csaba Gyori a primit o diploma pentru intreaga activitate de creatie din partea primarului municipiului Baia Mare, Catalin Chereches. Evenimentul face parte din programul cultural – artistic organizat cu ocazia Festivalului Castanelor.
Luni seara, peretii care tainuiesc istoria unui oras vechi s-au transformat in galerie pentru artistii baimareni. Acestia si-au expus lucrarile in cadrul “Anualei Artelor”, un eveniment cu traditie in lumea artistica si culturala a municipiului Baia Mare.
“Dupa 26 de ani artistii se intorc la origini, sa spun asa. Este vorba de faptul ca expozitiile artistilor din Scoala Baimareana de Pictura aveau loc aici, in aceasta incinta, in aceasta cladire pana in anii ’70. In anii ’70 cand s-a construit Galeria de Arta la Colonia Pictorilor, practic s-au construit niste anexe pe o cladire existenta, s-a generat acel spatiu pe care l-am folosit ani de zile pentru galerie. Pentru ca in acest moment Colonia Pictorilor este in santier am primit aceasta invitatie si o propunere din partea domnului primar, Catalin Chereches, care ne-a onorat si care ne-a bucurat, pentru ca eram intr-un impas. Era un moment in care nu stiam cum sa organizam aceasta expozitie”, a declarat Laura Ghinea, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, filiala Baia Mare.
In cadrul “Anualei Artelor”, artistul Csaba Gyori a primit din partea primarului municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, o diploma pentru intreaga activitate de creatie desfasurata.
“Pentru mine este o mare bucurie sa fiu alaturi de dumneavoastra, cei din comunitatea artistica baimareana. Sa fiu alaturi de dumneavoastra, cei care iubiti arta si sa fim impreuna in acest spatiu pe care mi l-am dorit din prima zi cand am devenit primar al municipiului Baia Mare. Mi-am dorit sa il readuc spre comunitate. Si cu greu, cu foarte multe piedici, cu foarte multe bariere, cu foarte multe dificultati dar cu foarte mari satisfactii, la final, am reusit acest lucru. Pentru mine este, pe langa multe alte lucruri pe care le-am facut, mai mici sau mai mari, cel mai important lucru si lucrul care m-a incarcat cel mai tare de cand sunt primar al municipiului Baia Mare. Si am facut acest lucru din dragoste pentru acest oras, din credinta puternica ca se poate face. Atunci cand nu mai credea nimeni eu am crezut. Si din dorinta de a arata si celor mai tineri decat noi ca acest oras are un parcurs cultural, are un parcurs artistic, are un anumit fundament pe care putem sa construim atat de frumos si atat de generos”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
La evenimentul dedicat artistilor baimareni au luat parte atat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, cat si directorul Directiei Judetene de Cultura si Patrimoniu Cultural National, Ioan Marchis.
“Nu ar trebui sa fiu aici pe scena dar daca am un parteneriat cu domnul primar Catalin Chereches incerc sa fiu langa el pentru ca, cinstit, imi place ce face. In al doilea rand, emotia de a calca in aceasta cladire care, la momentul existentei mele, credeam ca se prabuseste si va deveni o ruina, posibil ca decizia primariei si a primarului Catalin Chereches de a pune piciorul in prag este o sansa pentru ce inseamna cultura, ce inseamna respect fata de cine am fost noi candva”, a declarat Anton Rohian, prefectul judetului Maramures.
“Sunt bucuros, in primul rand, ca am ajuns din nou in inima orasului. Noi, artistii baimareni, am coborat la radacinile vechi ale orasului care inseamna ca urmeaza intr-adevar o inaltare. Si a noastra si al acestui oras. Se spune ca exista doi arbori in Univers, unul este a nemuririi si altul al vietii. Unora ne sunt radacinile pe pamant si coroana in cer, altora radacinile in cer si coroana pe pamant. Baia Mare ca sa creasca si-a dat aceasta putere de radacinare, prin traditie”, a declarat Ioan Marchis.
Expozitia “Anuala Artelor” este deschisa publicului pe intreaga perioada de desfasurare a Festivalului Castanelor. Astfel, zilnic, baimarenii care doresc sa treaca pragul fostului Cinematograf “Minerul” pentru a se bucura de lucrarile artistilor baimareni pot sa faca acest lucru intre orele 10.00 si 22.00.
Sursa: Simona Vasiac