Doamnele liberale din Maramureş au încheiat un an 2018 plin de inspiraţie şi acţiuni pentru comunitatea maramureşeană şi băimăreană. Şi-au pus amprenta, au iniţiat şi au participat la peste 40 de acţiuni în toate domeniile: sănătate, educaţie, economic, social.
„Anul 2018 a fost un an plin de semnificaţii şi acţiunile pe care le-am iniţiat şi la care am participat alături de membrii comunităţii băimărene şi maramureşene au fost deosebite. A fost un An Centenar şi majoritatea iniţiativelor s-au desfăşurat sub semnul cifrei 100. Înainte de toate, suntem parte a comunităţilor în care trăim şi ne dorim să fim cât mai implicate, astfel că în tot ce am făcut în anul care s-a încheiat recent s-a regăsit preocuparea noastră pentru comunitate”, a declarat Mihaela Câmpan, co-preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale (OFL) Maramureş.
Încă din primele luni ale anului 2018, membrele OFL Maramureş au fost alături de seniorii băimăreni pentru a sărbători împreună Mica Unire şi apoi alături de colegii lor din Sighetu Marmaţiei pentru a marca Dragobetele, o sărbătoare autentic românească.
„Preţuim seniorii, tradiţiile şi ne dorim ca acestea valori să nu se piardă. Am participat cu bucurie şi sufletul deschis la fiecare eveniment chiar dacă am făcut-o în calitate de organizatori sau invitaţi. Valoarea a fost dată de oamenii dragi alături de care ne-am aflat de fiecare dată, de sentimente împărtăşite cu care a participat fiecare”, a subliniat dr. Viorica Cherecheş, deputat liberal de Maramureş.
Primăvara anului 2018 le-a găsit pe doamnele liberale la mişcare alături de colegele lor din Baia Sprie, la plantat copaci, donare de sânge sau la un „Marş pentru viaţă”.
„Faptele bune au prins rădăcini prin plantarea a 100 de copaci alături de copiii băimăreni. Cu 100 de minute pentru sănătate am donat sânge, am dăruit viaţă pentru cei aflaţi pe patul de suferinţă şi am vizitat Uzina de apă alături de copiii băimăreni. Lecţia de istorie la 65 de ani de la moartea lui I.C. Brătianu ne va rămâne în memorie pentru totdeauna”, a spus Mihaela Câmpan.
Ziua Familiei a fost marcată în mod special de către doamnele liberale prin rugăciune şi creştinarea Andreei Maria, o fetiţă din comunitatea băimăreană. Şi-au purtat cu mândrie iile pe 25 iunie şi au îndeplinit un vis pentru copiii băimăreni.
„Încreştinarea Andreei Maria în Biserica ctitorită de Alexiu Pocol, una dintre cele mai vechi biserici din Baia Mare a fost aparte. Momentele în care ne-am purtat cu mândrie iile şi am adus alături de noi zeci de tinere mândre să-şi etaleze portul tradiţional nu pot fi descrise şi nici bucuria copiilor băimăreni care şi-au îndeplinit alături de noi visul de a vizita o fabrica de ciocolată”, a explicat Olivia Cherhaţ, preşedintele OFL Baia Mare.
Prin gestul făcut de doamnele liberale, Parcul Regina Maria din Baia Mare a fost umplut de flori de Ziua Parcurilor, iar Ziua prieteniei a adus alături doamnele liberale din toată ţara.
“Cei mici au învăţat cum să îngrijească florile şi zonele verzi, ne-am bucurat împreună de aerul curat, de toate locurile frumoase din parc care ne dăruiesc sănătate. Împreună cu deputatul de Bihor Florica Cherecheş, alături de seniorii de la Caspev am împărtăşit gânduri, dorinţe, dar şi sfaturi despre cum trebuie modificată legislaţia pentru ca viaţa seniorilor să devină una demnă şi decentă”, a spus Mihaela Câmpan.
Un eveniment de suflet al doamnelor liberale s-a desfăşurat în toamna anului 2018. Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului de Sân a adus împreună zeci de băimărence în Piaţa Cetăţii unde baloanele roz s-au înălţat spre cer în semn de încurajare pentru toate femeile bolnave. Pliantele cu mesaje despre depistarea precoce a cancerului de sân şi poveştile băimărencelor care au învins boala, Turnul Ştefan – simbol al oraşului – învăluit în lumină roz au fost momentele unei seri special pentru doamne.
“Numărul victimelor afectate de cancerul la sân este în creştere, această boală fiind cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor, 1 din 8 femei având risc de a dezvolta cancer mamar pe durata vieţii.5.600 de românce sunt diagnosticate anual cu această maladie. Dintre ele, 90% ajung la medic in stadii avansate ale bolii, atunci când şansele de supravieţuire sunt reduse.
Semnele acestei maladii sunt vizibile abia în ultimele stadii ale bolii, iar controlul periodic este singura metoda prin care femeile pot afla că sunt bine. Luptăm însă cu optimism şi încredere, deoarece această boală, depistată în primele stadii, poate fi vindecată”, a mai adăugat Mihaela Câmpan.
Piaţa Cetăţii a fost scena de desfăşurare şi un alt eveniment la fel de important pentru OFL Maramureş, O seară de veghe în memoria victimelor violenţei în familie. Preţ de câteva ore, inima oraşului s-a umplut de lumină de la sutele de candele aprinse, iar spre cer au zburat baloane şi lampioane trimise împreună cu gânduri pioase de către doamnele şi tinerii participanţi la eveniment.
Lăsatul Secului a adus împreună seniorii de la Centrul pentru Persoane Vârstnice din Baia Mare, Dănţăuşii Palatului Copiilor din Baia Mare, coordonaţi de profesorul coregraf Maria Seraz şi doamnele liberale, la o şezătoare tradiţională. Este al doilea an în care seniorii au intrat în Postul Crăciunului alături de deputatul liberal de Maramureş Viorica Cherecheş şi de tineri ai comunităţii băimărene.
“Este o adevărată bucurie să aducem împreună seniorii şi tinerii oraşului la evenimente tradiţionale. Continuăm astfel dialogul dintre ei, construim punţi între generaţii şi transmitem mai departe obiceiuri şi tradiţii. Am văzut că tinerii băimăreni au luat parte cu multă voie bună la şezătoare, că îşi doresc să vadă cum se desfăşurau astfel de evenimente pe vremea bunicilor lor”, a spus dr. Viorica Cherecheş, deputatul liberal de Maramureş.
100 de tineri au răspuns prezent invitaţiei de a participa la Conferinţa de Lansare a proiectului ,,SUSŢINEM ANTREPRENORIATUL” Proiect Național al Organizației Femeilor Liberale.
Invitaţi de seamă, manageri de top au prezentat tinerilor interesaţi despre antreprenoriat, poveştile lor de succes în afaceri, ei fiind captivaţi de discursurile acestora, de parcursul profesional, împlinirea şi realizările lor. Adolescenţii au aflat despre faptul că a fi antreprenor înseamnă să ai curaj, să ştii ce vrei, să fii dornic să înveţi tot timpul, sa fii flexibil, să rişti, să ai răbdare.
“Anul 2018, Anul Centenarului a fost plin de evenimente importante pentru OFL Maramureş. Mi-aş fi dorit probabil să fie un an cu mai multă implicare din partea unor colege de partid. Îmi doresc ca şi în acest an să continuăm seria de proiecte dedicate comunităţii băimărene, maramureşenilor, să fim în mijlocul oamenilor cât de des se poate pentru că fiecare eveniment este iniţiat cu gândul spre ei”, a concluzionat Mihaela Câmpan, co-preşedinte OFL Maramureş.