Traditia Plugusorului isi are corespondente in practicile stravechi de intampinare a Anului Nou, marcat nu neaparat de manifestari grandioase, opulente, ci de fapte necesare, specifice muncilor agro-pastorale, carora li s-a adaugat in timp o tusa de festivism si ceremonial. El simbolizeaza principala ocupatie a taranilor de pe meleagurile noastre. Obiceiul este denumit Plugusorul, Pluguletul, Cu uratul, Plugul Mare, Cu buhaiul, La pocnit s.a., in functie de diferitele zone ale tarii si de cei care participa: copii, feciori, oameni casatoriti, batrani.
In dimineata, dupa-amiaza sau seara ajunului Anului Nou sau chiar in ziua Anului Nou, ceata de flacai, inarmata cu bice, clopote si un plug sau buhai, pleaca prin sat cu Plugul, pentru a ura belsug in agricultura si in gospodariile oamenilor.
Aho, aho!
Maine anul se-nnoieste
Plugusorul se porneste
Si incepe-a colinda
Pe la case a ura.
Iarna-i grea, omatu-i mare,
Semne bune anul are,
Semne bune de belsug
Ca si brazda de sub plug.
Manati mai, hai, hai, hai!
Odinioara se folosea un plug adevarat, cu patru sau sase boi, impodobit cu crengi de brad si panglici sau hartie colorata, tras de doi sau patru boi, si ei impodobiti cu panglici, cu oglinjoare in frunte si cu colaci in varful coarnelor. Acesta era folosit numai de flacai si oamenii casatoriti. Atunci cand se folosea un plug adevarat, in curtea gospodarului se tragea o brazda, iar un plugar venea in urma, purtand o traista mare, din care semana seminte de grau si orz de toamna.
Echipa la plug era formata din: un urator, doi oameni la boi, unul la coarnele plugului, unul cu harapnicul, un fluieras si trei, patru flacai care hauiau, ca sa fie cantarea mai puternica.
Bicele si harapnicele se fac din fuior de canepa si sunt groase, pentru ca, atunci cand pocnesc, sa rasune cat mai departe.
Buhaiul este un vas de lemn, o cofa sau o putinica, legata la gura cu piele de capra sau oaie bine intinsa. Prin mijlocul pieii trece o suvita de par de cal care, fiind udata cu apa si trasa cu mana, produce un zgomot care seamana cu mugetul unui taur (caruia i se spune si buhai). Foarte rar plugul si buhaiul se folosesc impreuna.
Urarea Plugusorului se termina prin aceleasi daruri ca si colindele – colaci, nuci, mere, pere, bani etc. Cand cei care ureaza sunt flacai, fetele daruiesc colacii celor care le sunt dragi. Traditia cere ca, atunci cand primesc bani, sa plateasca horile la sarbatori, cinci dati de-a randul. Mancare se da numai celor varstnici, iar copiilor li se daruiesc mere, nuci, roscove si colaci mici.
Sursa: Agerpres