Vezi VIDEO
ACTUALIZARE: O firma din Bucuresti a castigat concursul de proiecte pentru reamenajarea Pietei Revolutiei din Baia Mare, anuntul fiind facut in seara zilei de azi, 28 iunie, la vernisajul lucrarilor inscrise la licitatie. Societatea este reprezentata de Mario Kuibus, unul dintre arhitectii cunoscuti ai Romaniei, iar solutia propusa de acesta, impreuna cu restul colegilor, consta in imbinarea traditiei cu modernismul. Potrivit proiectului, Piata Revolutiei va fi pavata cu piatra naturala care va avea striatii in culorile aurului, argintului si cuprului, pentru a aminti de traditia miniera a Baii Mari.
Arhitectul Mario Kuibus a declarat ca, odata pus in practica acest plan, piata va deveni punctul de maxima atractie al orasului. El a marturisit ca a urmarit transformarea spatiului din centrul urbei intr-o… sufragerie, adica acesta sa fie deopotriva util, dar si frumos
“Daca vreti sa viziualizati, e ca o piramida. Varful este prietonul, al doilea biciclistul, al treilea transportul in comun si abia pe locul patru vine masina. In acest context, cand ne gandim ca vrem o a doua sufragerie, masina este exact acel obiect care nu ne incurajeaza in acest spatiu. Masina, care vine acum din Piata Veche, este descurajata si e trecuta pe un covor. Ca pe un covor persan se misca ea acolo”, a explicat reprezentantul firmei Re-Act Now Arhitecture, castigatoarea concursului de idei.
Concret, s-a aratat ca strada Gheorghe Sincai va fi ridicata la nivelul trotuarelor pe tronsonul cuprins intre cinematograful Dacia si intersectia cu strada Culturii, iar prin zona se va putea circula doar cu anumite restrictii de viteza. Potrivit proiectului premiat de catre primarie, piata va avea o zona numita “camera ludica”, unde pietonii se vor putea relaxa, plimba si chiar racori in zilele toride, datorita copacilor si fantanilor arteziene.
“Nu putem sa spunem, in acest moment, ca punctul central al orasului este un punct de mandrie pentru noi. Dimpotriva. E usor rusinos ca de ani de zile sa nu se fi facut nimic acolo. Mai mult, nu mai avem fantana arteziana, nu mai avem nici alte lucruri. Chiar si statuia Minerul este usor ascunsa. Deja suntem ntr-o zona chiar mizera si trebuie sa reparam acest lucru ”, a apreciat primarul Catalin Chereches.
Intre 3 si 5 milioane de euro ar costa punerea in practica a ideilor firmei bucurestene.
Pe langa schimbarea de imagine pe ar urma sa o aiba Piata Revolutiei in urma implementarii acestui proiect, autoritatile iau in calcul si schimbarea denumirii zonei.
“Poate vom ajunge – e o propunere la care m-am gandit de mai multa vreme -, chiar sa schimbam denumirea acestei zone in altceva. Candva s-a numit Piata Victoriei. Poate ne vom gandi la ceva de genul Piata Mare”, a precizat city managerul Vasile Barbul.
Organizatorii concursului de proiecte au aratat ca a existat un juriu care a facut o evaluare atenta a propunerilor pentru a se vedea functionalitatea propunerii, compozitia peisagistica, plastica arhitecturala, sustenabilitatea solutiei precum si de capacitatea proiectului de a genera o identitate pentru Piata Revolutiei.
Initial, au existat zece planuri de dezvoltare inaintate, iar in finala au intrat doar cinci. Firma castigatoare a fost recompensata cu 18.000 de lei, locul doi, ocupat de o societate din Cluj-Napoca, a primit 13.500 de lei, iar a treia pozitie, pe care s-a situat o firma din Portugalia, a luat un premiu de 9.000 de lei. Si celelalte doua societati intrate in final au primit bani de la primarie – cate 4.500 de lei.
Sursa: Anca Popescu