Fostul presedinte al PNL Calin Popescu-Tariceanu anunta printr-un mesaj transmis liberalilor ca Grupul de Initiativa privind Pastrarea Identitatii Liberale va initia „imediat” toate procedurile pentru infiintarea unui nou partid liberal si actiunea de strangere de semnaturi pentru inscrierea candidaturii sale la Presedintie.
„In calitatea mea de vechi liberal, de participant direct la renasterea liberalismului in Romania imediat dupa Revolutie si de om politic care a reprezentat cu onoare si a facut cinste PNL in functiile publice detinute, am hotarat impreuna cu colegii mei din Grupul de Initiativa pentru Pastrarea Identitatii Liberale urmatoarele: vom initia imediat toate procedurile necesare infiintarii legale a unui nou partid liberal, inclusiv strangerea de semnaturi si adeziuni. Noi vom tine vie flacara liberalismului in Romania. Simultan, vom initia actiunea de strangere a semnaturilor necesare inscrierii legale a candidaturii la Presedintia Romaniei a subsemnatului, Calin Popescu-Tariceanu”, arata Tariceanu, in mesajul transmis vineri liberalilor.
El a afirmat ca ar fi preferat sa adreseze acest mesaj la Congresul PNL, dar ca nu a fost posibil, deoarece conducerea demisionara a partidului a invocat diverse pretexte.
Conducerea liberalilor a dorit, potrivit senatorului PNL, eliminarea candidaturii sale, evitarea unei dezbateri si a unei competitii reale si un congres formal, prin intermediul caruia „sa-si pastreze functiile de conducere si sa impuna partidului o directie politica falimentara, dictata de interese personale si exterioare partidului, ceea ce va duce PNL pe acelasi drum cu PNTCD”.
Fostul presedinte al PNL apreciaza ca, in acest context, Congresul PNL este mai degraba o „caricatura”.
Potrivit lui Tariceanu, o fuziune a PNL cu PDL aduce dupa sine o consecinta grava, si anume faptul ca valorile, ideile si principiile liberale intruchipate pana acum de PNL nu vor mai fi reprezentate in Romania, urmand ca partidul rezultat din proiectata fuziune sa capete o noua identitate ideologica, proprie familiei politice populare.
„E trist si rusinos pentru ca tradati ideologic, dar va tradati si propriul electorat. Va reamintesc ca la ultimele alegeri peste 800.000 de alegatori au votat „liberal”. Daca ar fi vrut sa voteze „popular” aveau la dispozitie cel putin patru alte partide: PDL, PMP, FC si PNTCD, dar n-au facut-o. Aveti o obligatie si o responsabilitate fata de cetatenii care v-au acordat increderea, fie ca va pasa sau nu. Se pare ca nu. Si gresiti. Mai mult de atat, fuziunea cu PDL, daca va fi desavarsita, este o greseala capitala, prin care va fi inlocuita identitatea PNL cu filosofia politica basista, indiferent de titulatura pe care o va avea viitorul partid, transformandu-l in partidul lui Traian Basescu”, sustine Tariceanu, adaugand ca PDL a ramas „in sfera de influenta activa a lui Traian Basescu, prin intermediul unor influenti camarazi mai vechi sau mai noi ai sai”.
Liberalul indica faptul ca „o parte insemnata a actualei conduceri a PDL, dar si unii dintre membrii sai, persoane publice compromise si respinse de electorat, isi vor gasi adapost si camuflaj in PNL, in istoria sa de 139 de ani, in prestigiul sau incontestabil, incercand astfel sa-si faca uitate pacatele trecutului”.
„Atitudinea pro-Basescu afisata public fara echivoc de conducerea PDL, PMP si Forta Civica in legatura cu scandalul Basescu — clanul Bercea, ar trebui sa fie pentru dumneavoastra, stimati prieteni liberali, nu doar un serios semnal de alarma, ci si un indiciu convingator privitor la filosofia si mentalitatea pe care o va promova viitoarea constructie in care cele trei partide vor fi preponderente ca numar si influenta. Chiar si prim-vicepresedintele demisionar al PNL, Klaus Iohannis, a avut o atitudine ambigua si oscilanta fata de scandalul Basescu — clanul Bercea. E foarte posibil ca, dupa ce va obtine presedintia PNL, ambiguitatea dlui Iohannis sa dispara, pentru a fi inlocuita de o pozitie pro-Basescu fara echivoc”, considera Tariceanu.
In opinia sa, fuziunea cu PDL va fi o eroare, pentru ca vor aparea mari dificultati juridice si de imagine in recuperarea patrimoniului material si ideatic al PNL, a identitatii si prestigiului sau. De asemenea, el apreciaza ca europarlamentarii liberali trebuie sa revina in ALDE.
Sursa: Agerpres