Tratatul de la Lisabona, care a fost ratificat de toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, va intra in vigoare la 1 decembrie, a anuntat presedintele Consiliului UE, premierul suedez Fredrik Reinfeldt. ”Dupa o lunga calatorie, Tratatul de la Lisabona si-a atins scopul. Cu semnatura presedintelui ceh, toate statele membre ale UE au ratificat textul. Tratatul intra in vigoare la 1 decembrie si acum trebuie stabilite detaliile”, a spus Reinfeldt.
Oficialul suedez a adaugat ca va incepe consultarile pentru desemnarea celor care vor ocupa functia de presedinte al Consiliului European si pe cea de inalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate.
In acest scop, liderii statelor membre ale UE se vor reuni din nou, in mod extraordinar, foarte probabil pe 12-13 noiembrie. Data reuniunii urmeaza insa sa fie anuntata de premierul suedez, care ii va convoca la Bruxelles pe liderii tarilor membre.
Dupa semnarea oricaror tratate europene, instrumentele de ratificare sunt trimise la sediul Ministerului Afacerilor Externe al Italiei. Toate acordurile sau tratatele internationale au un organism sau o tara ce administreaza instrumentele de ratificare. Incepand din 1957, Italia are rolul de depozitar. Aceasta inseamna, de exemplu, ca Italia are responsabilitatea de a primi instrumentele de ratificare, de a confirma si de a informa statele membre despre ceea ce se intampla cu instrumentele.
Presedintele ceh Vaclav Klaus a semnat marti, 3 noiembrie, Tratatul de la Lisabona. Klaus, un eurosceptic declarat, a anuntat ca a semnat Tratatul de la Lisabona la ora 15:00, la Castelul din Praga, la doar cateva ore dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca documentul nu incalca legea fundamentala a statului.
Vaclav Klaus a spus ca respecta decizia instantei chiar daca personal nu este de acord cu ea. Presedintele ceh a fost ultimul lider UE care nu-si pusese inca semnatura pe Tratatul de la Lisabona. Desi documentul a fost ratificat de ambele camere ale parlamentului de la Praga, Constitutia nu-i permitea lui Klaus sa-si puna semnatura pana ce Curtea Constitutionala a tarii nu se pronunta in cazul plangerii formulate recent de un numar de 17 senatori apropiati presedintelui, care sustineau ca Tratatul erodeaza suveranitatea nationala.
Sursa: Agerpres