După aproape doi ani de restricţii, Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. O spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. O analiză pe această temă ar urma să fie făcută marţi, atunci când se va stabili şi când se iau primele măsuri de relaxare.
Putem vorbi de ridicarea unor restricţii odată cu ridicarea acestei stări de alertă. Oficialii discută în această perioadă un set de măsuri care s-ar putea lua odată cu renunțarea la starea de alertă. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea că putem vorbi de renunţarea la masca de protecţie, dar s-ar putea să rămână în continuare recomandarea de a purta masca în spațiile aglomerate și la interior.
Am putea scăpa și de alte restricții după ridicarea stării de alertă, precum organizarea de evenimente fără număr maxim de participanți și fără programul redus. Oficialii iau ca punct de reper în decizia de ridicare a stării de alertă numărul zilnic de infectări, a relatat reporterul Observator Andreea Petrescu.
Sunt în acest moment 1.155 de persoane în stare gravă la ATI, iar în ultimele 24 de ore au fost raportate 75 de decese la persoane infectate cu SARS-CoV-2. În acelaşi interval, s-au vaccinat, în total, doar 4.800 de persoane. Mai puţin de 700 au făcut prima doză, iar cu cea de-a treia doză s-au vaccinat aproape 3 mii de persoane.
Mai multe măsuri de relaxare au fost decise în ultime zile în Suedia, Danemarca, Norvegia, Grecia, Portugalia și Italia.
Ce înseamnă starea de alertă
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat pe 3 februarie 2022 hotărârea prin care propune prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, şi care a venit cu o modificare esenţială pentru persoanele nevaccinate. Acestea pot să intre în supermarketurile din mall-uri fără să deţină un certificat verde, în anumite condiţii. CNSU a aprobat reducerea carantinei la 5 zile pentru vaccinaţi şi 10 zile pentru nevaccinaţi.
De asemenea, cei care intră în România au 72 de ore la dispoziţie înainte de a intra în ţară să completeze formularul de localizare – PLF.
Starea de alertă prevede menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.
Mitinguri, demonstraţiile sau concertele sunt interzise. Sunt impuse restricţii de circulaţie în intervalul orar 23.00-05.00. Este interzisă desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.
Competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României fără spectatori. Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% sau 50% din capacitatea maximă a spațiului în funcție de rata de incidență.