A două zi de Paști, în fiecare an, la Şurdeşti se desfășoară „Udatoriu din Şurdeşti”. Anul acesta ajungeam la a XXIII-a ediție, dar din cauza pandemiei de coronavirus acest frumos festival agrar se anulează.
„În fiecare an sărbătorim la Şurdeşti venirea primăverii, natură reînvie, sărbătorim viață prin celebrul îndemn „Trăiască, trăiască, trăiască!”, dar în esență sărbătorim pe „udătoriul”, pe țăranul român autentic, cu o familie frumoasă, cu o gospodărie pusă la punct, care își ară terenul și care are grajdul plin de animale. Sărbătorim pe țăranul român care se caracterizează prin frică de Dumnezeu, dragoste față de pământ, respect față de semeni și autorități, valori care azi au început să se piardă.
În aceste vremuri de criză să ne întoarcem față către Dumnezeu, către pământul pe care l-am primit de la moșii și strămoșii noștri și pe care avem datoria să-l lucrăm. Să umplem grajdurile goale ce plâng după animale, fiecare gospodar din comună noastră să aibă asigurat necesarul de legume și fructe, de produse lactate, de carne, etc. din gospodăria proprie.
Să luăm exemplul „Udătoriului din Şurdeşti” care indiferent de vreme și vremuri, indiferent dacă „se merită sau nu”, în timp de pace sau de război, în timp de pandemie sau nu, a băgat plugul în brazdă, a semănat ogoarele, a făcut toate cele necesare că până a două zi de Paști lucrările de primăvară să fie terminate.
Și în acest an, împreună cu domnul viceprimar Costin Gavril, principalul organizator, cu gospodarii din Şurdeşti și cu Consiliul Local am pus la punct toate cele necesare pentru încă o ediție reușită la care trebuiau să fie prezenți artiști locali, dar și artiști consacrați precum Ionuț Bledea, Diana Cârlig, Petrică Mureșan, Bogdan Bizău și Maria Luiza Mih.
Felicit pe această cale gospodarii satului Şurdeşti, dar și pe cei din celelalte sate ale Comunei Şisești, oameni harnici, care și-au terminat rânduielile de primăvară, care au arăt, au semănat, și-au pregătit turmele pentru ieșitul la munte și pe care a două zi de Paști îi prinde în straie de sărbătoare, cu conștiința împăcată că și-au făcut datoria față de pământul strămoșesc”, spune primarul comunei, Ioan Mircea Tentiş.