Neîncrederea populației în existența COVID-19 este explicația faptului că asistăm la o accelerare a pandemiei, atrage atenția doctorul Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca.
„Neîncrederea populației este explicația faptului că asistăm la această accelerare a pandemiei și iată că avem un procent foarte mare, suntem deja la cinci luni de la debutul pandemiei în Europa și oamenii, în proporție de jumătate nu cred în existența ei. De aceea am ajuns în această situație și probabil că dacă proporția aceasta de neîncredere nu se va reduce, vom ajunge într-o situație și mai gravă.
Apropo de oprirea pandemiei, situație e foarte clară! Pandemia de orice boală nu poate fi oprită decât prin imunizare, imunizare care se poate obține fie prin vaccinare, ceea ce nu se poate acum, fie prin trecerea prin boală, o imunitate de turmă, lucru care iar nu se poate aplica. Dacă vom avea o rată de îmbolnăvire într-un timp scurt, sistemul de sănătate va fi pus în genunchi și oamenii vor muri pentru că nu mai au acces la servicii de sănătate publică.
În toate țările unde această creștere a fost exponențială oamenii am murit pentru că nu au mai avut loc în spitale. Mortalitatea a fost dublată sau triplată din această cauză, nu neapărat din cauza agresivității COVID-19”, a declarat medicul Radu Țincu, în direct la B1 TV.
Până astăzi, 3 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 54.009 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 27.750 de pacienți au fost declarați vindecați și 4.807 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 823 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 302 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În intervalul 02.08.2020 (10:00) – 03.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 19 de decese (9 bărbați și 10 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Dolj, Gorj, Ialomița, Mehedinți, Mureș, Prahova, Timiș, Vaslui și Ilfov. Toate cele 19 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.