Potrivit ordinului Ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial, în anul școlar 2025-2026 elevii din România vor avea incluse în programa școlară șapte noi discipline opționale. Copiii din clasele pregătitoare, primare și gimanziale vor putea alege materii precum: „Educație Nutrițională”, „Muzică și Dans” sau „Aventura cunoașterii Universului”.
Elevii de la școala primară și gimnazială vor putea alege în anul școlar 2025-2026 șapte materii opționale noi, care acoperă diferite domenii, de la Educație Nutrițională, până la Sport sau Științe.
“Educație prin minibaschet” – pentru clasele a III-a și a IV-a, învățământul primar opțional ca nouă disciplină din curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, prevăzută în anexa nr. 1.
„Armonie și expresie corporală“, clasele a V-a-a VIII-a, învățământul gimnazial, opțional ca nouă disciplină din curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, prevăzută în anexa nr. 2.
„Viitorii olimpioni“, clasa a IV-a, învățământul primar, opțional ca nouă disciplină din curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, prevăzută în anexa nr. 3.
„Muzică și dans“, clasele a V-a și a VI-a, învățământul gimnazial, opțional ca nouă disciplină din curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, prevăzută în anexa nr. 4.
„Minihandbal – mișcare, joc și fair-play“, clasele a III-a și a IV-a, învățământul primar, opțional ca nouă disciplină din curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, prevăzută în anexa nr. 5.
„Educație nutrițională“, clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, învățământul primar, opțional ca nouă disciplină din curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, prevăzută în anexa nr. 6.
„Aventura cunoașterii Universului“, clasa a V-a și a VII-a, învățământ gimnazial, opțional integrat, din curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, prevăzută în anexa nr. 7.
Ce vor învăța elevii la disciplina “Educație Nutrițională”. În activitatea inclusă în programa educațională, elevii din clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, învățământul primar, vor fi împărțiți în grupuri mici și vor primi fișe de lucru pe care vor planifica un meniu sănătos pentru întreaga zi. Ulterior, la ora de curs, fiecare grup de elevi va prezenta meniul și va explica de ce au ales anumite alimente.
Cu ajutorul profesorilor, elevii vor învăța să citească și să înțeleaga informațiile menționate pe etichetele alimentare (ingrediente, valori nutriționale, porții etc). Obiectivul disciplinei nou adăugate în orar este de a-i ajuta pe copii să înțeleagă legătura dintre alimentație și starea lor mentală, implicit cea emoțională. Elevii sunt încurajați să scrie într-un jurnal, timp de o săptămână, ce mănâncă, dar și cum se simt după ce consumă anumite alimente.
Ce vor învăța elevii la disciplina “Muzică și dans”. Elevii vor învăța poziții de dans specifice anumitor secțiuni de dans standard și latino americane precum: vals, cha-cha, samba, dar și dansuri populare românești și specifice altor țări (horă boierească, pamporea, zorba etc).
Conceptul de joc “Minibaschet” este un joc cu mingea pentru copii, ce poate fi practicat în cadrul unităților de învățământ de către băieți și fete, în echipe mixte. Este un joc de baschet simplificat, ale cărui conținuturi sunt adaptate particularităților psiho-motrice ale elevilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 11 ani. La nivelul elevilor din clasele a III-a și a IV-a, se acordă prioritate aspectelor ludice și experienței motrice specifice jocurilor cu obiecte (în cazul de față mingea de minibaschet), în timp ce corectitudinea execuțiilor tehnice și rezultatele sportive devin secundare, potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial.