Amplasarea sistemului american de aparare antiracheta in Europa este un exemplu clar de masuri unilaterale si de ignorare a intereselor altor state, a declarat – sambata, la Conferinta pentru securitate de la Munchen – ministrul rus Serghei Lavrov, subliniind ca lansatoarele de rachete interceptoare ce urmeaza sa fie desfasurate in curand de SUA in Romania si Polonia sunt interzise de Tratatul privind lichidarea rachetelor cu raza medie si mica de actiune, relateaza agentia de presa TASS.
Desfasurarea sistemului de aparare antiracheta comporta „un risc real pentru fortele ruse nucleare de descurajare, iar lansatoarele de rachete interceptoare pe care SUA intentioneaza sa le amplaseze in curand in Romania si Polonia sunt interzise in mod expres de Tratatul privind lichidarea rachetelor cu raza medie si mica de actiune”, a insistat Lavrov.
„Orice actiune care submineaza stabilitatea strategica implica inevitabil masuri de riposta”, a avertizat ministrul rus de externe, adaugand ca in acest mod se aduc daune pe termen lung intregului sistem de tratate internationale privind controlul armelor, a caror viabilitate depinde de factorul de aparare antiracheta.
„Proiectul apararii antiracheta este o dovada clara a efectului puternic distructiv al masurilor unilaterale in domeniul constructiei militare, intrucat ele sunt contrare intereselor legitime ale altor state”, a spus in continuare seful diplomatiei ruse.
Dupa cum mentiona recent secretarul american al apararii, Chuck Hagel,”amplasarea de catre SUA a unor elemente ale sistemului antiracheta in stadiile unu, doi si trei ale desfasurarii adaptive si pe etape a sistemului antibalistic in Europa, inclusiv in Romania si Polonia, va acoperi intregul teritoriu al tarilor europene membre NATO catre 2018″.
Conform acordului incheiat de Bucuresti si Washington, 24 de lansatoare de rachete interceptoare ar urma sa fie amplasate la Deveselu, in judetul Olt, langa Caracal si la circa 220 km vest de Bucuresti.
Sursa: Agerpres