Recent a iesit de sub tipar, sub egida editurii Karuna, ”Ghidul speciilor comune din Parcul National Muntii Rodnei”, in format bilingv – romana si engleza, cu sprijin financiar din partea DEFRA (Marea Britanie), in cadrul proiectului „Participarea tinerilor la managementul PNMR”, implementat de Administratia Parcului in colaborare cu Environmental Change Institute – Universitatea Oxford (Marea Britanie). Autori sunt doi biologi, iubitori impatimiti ai Muntilor Rodnei, Claudiu Iusan si Alina Szabo.
„Ideea de a realiza acest ghid s-a nascut din necesitatea promovarii biodiversitatii deosebite ce caracterizeaza Parcul National Muntii Rodnei (PNMR) in randul turistilor si a comunitatilor locale, in special a elevilor, studentilor si profesorilor care au fost deja implicati in activitati ecologice in parc. Informatia inclusa in acest ghid a trebuit sa fie prezentata intr-un format atractiv si usor de utilizat. Totusi, rigoarea stiintifica necesara pentru identificarea corecta a speciilor observate pe teren a trebuit sa fie pastrata si ca urmare, nu s-au putut exclude complet termenii stiintifici, dar s-a incercat explicarea cu ajutorul unui glosar de termeni”, au declarat autorii acestui ghid.
„Aceasta lucrare reprezinta o munca de suflet si speram ca am reusit sa transmitem prin intermediul sau, cel putin in parte, dragostea noastra pentru natura si pentru Muntii Rodnei. Natura este o sursa constanta de bucurie si regenerare, intotdeauna suprinzatoare si care nu dezamageste niciodata. Desi prezentul ghid s-a editat intr-un numar redus de exemplare din cauza fondurilor limitate, speram ca in viitor sa obtinem sprijinul unor parteneri pentru reeditarea acestuia”, au mai precizat acestia.
Sursa: Andrei Gherghel
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult