Iată că apele de mină neepurate au ajuns în final în râul Someș. Partea ungară a fost informată că unda de poluare se îndreaptă spre graniţă. Specialiștii de la Apele Române Someș-Tisa, precum și cei din Ungaria sunt în alertă și monitorizează unda de poluare 24 de ore din 24.
Se aplică principiul ”poluatorul plătește” și primim o garanție din partea S.C. Explo Mining COAL S.R.L. că va suporta, conform legii, toate cheltuielile aferente poluării.
Avem și primele rezultate ale analizelor de laborator care arată astfel:
- indicatorii de calitate sunt specifici apelor de mină;
- au fost detectate depășiri ale valorilor normale ale apei la metale (fier, mangan, cupru, zinc).
Nu s-a produs mortalitate piscicolă.
Se așteaptă în continuare și analizele la probele de apă pe care specialiștii de la Apele Române le-au prelevat din râul Someș, în secțiunea Satu Mare.
Poluatorului i s-au impus trei măsuri obligatorii și imediate:
- să întreprindă toate acțiunile necesare pentru diminuarea și eliminarea poluării;
- să depolueze și să igienizeze de urgență malurile și albia majoră a cursului de apă Băița;
- să monitorizeze permanent calitatea apelor de mină care ajung în cursul de apă.
Ținem să le reamintim administratorilor de perimetre miniere că ei sunt cei direct răspunzători de modul în care le închid şi le ecologizează.
Situația din aceste zile este din păcate un nou exemplu al riscurilor majore pe care le reprezintă apele de mină neepurate sau insuficient epurate, precum și iazurile de decantare pentru calitatea cursurilor de apă din județul Maramureș.
În funcție de rezultatele finale ale analizelor, vom comunica ulterior și tipul de sancțiuni care vor fi aplicate poluatorului conform legii.