Aproape 50 de maramureșeni vindecați de COVID-19 au donat plasmă convalescentă prin Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș, înțelegând astfel că prin donarea de plasmă pot salva viețile altor persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2.
În baza acordului de cooperare, aprobat de plenul Consiliului Județean prin H.C.J. nr. 90/12.05.2020, dintre Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie, Spitalul de Pneumoftiziologie și Centrul de Transfuzie Sanguină și prin donația echipamentului din partea firmei Besmax Pharma Distribution, în Maramureș se desfășoară de mai bine de şase luni activitatea de plasmafereză prin care se recoltează plasmă convalescentă.
Până la 31 octombrie 2020 s-au efectuat aproape 50 de astfel de proceduri, ceea ce denotă o preocupare timidă a maramureșenilor pentru donarea de plasmă convalescentă. Mai mult, în urma analizelor amănunțite, rezultatele testărilor efectuate pentru detecția anticorpilor anti-SARS-CoV-2 și anti-HLA au infirmat eligibilitatea plasmei recoltate prin procedura de plasmafereză de la 20 pacienți vindecați, nefiind conformă pentru distribuție și administrare monitorizată la pacienții COVID-19 aflați în stare critică, datorită absenței anticorpilor sau datorită unui titru al anticorpilor neutralizanți anti-SARS-CoV-2 mai mic de 1/80.
Această situație denotă că e în continuare necesară implicarea activă a populației vindecate de Covid-19 din Maramureș pentru donarea de plasmă în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină. Specialiștii precizează că persoanele vindecate a căror plasmă este eligibilă pot repeta donarea de plasmă convalescentă, dacă doresc. Asigurarea componentelor sanguine fiecărui pacient care necesită suport transfuzional depinde de numărul donatorilor de sânge. Conform datelor furnizate de firma care monitorizează activitatea de plasmafereză, în România s-au colectat doar 2,35 doze de la fiecare 100 de pacienți infectați și vindecați.
În contextul creșterii numărului de persoane infectate, a solicitărilor de plasmă convalescentă și alte componente sanguine și ținând cont de numărul scăzut de donatori la nivelul județului, Consiliul Județean Maramureș face un apel de suflet către persoanele vindecate pentru a se implica în donarea de plasmă convalescentă, deoarece aceasta poate salva vieți, poate chiar viețile unor persoane apropiate. “Donarea de plasmă din partea persoanelor vindecate este un gest de grijă și umanitate față de semenii noștri. Fiecare maramureșean poate salva o viață, dacă dorește, prin simpla donare de plasmă”, subliniază președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Ovidiu Bogdan.
Persoanele vindecate de COVID-19 care doresc să doneze plasmă pot contacta Centrul de Transfuzie Sanguină, situat în Baia Mare, strada G. Coșbuc nr. 20/C.
Amănunte despre procedura de plasmafereză se găsesc pe internet la adresa: www.covidplasma.ro