WWF-România, împreună cu mai multe organizații naționale și internaționale pentru protecția mediului și a animalelor, solicită Comisiei Europene și comunității internaționale de experți în conservarea faunei sălbatice să intervină pentru a preveni aprobarea Planului de Acțiune pentru specia urs de către Ministerul Mediului.
Într-o scrisoare deschisă lansată azi, organizațiile atrag atenția că Planul de Acțiune va permite uciderea unui număr mare de urși anual în România, în ciuda lipsei unor informații valide despre mărimea populației de urși sau a unor factori precum creșterea și dinamica acesteia.
„Cerem comunității internaționale de experți în fauna sălbatică, precum și factorilor de decizie din România și Uniunea Europeană să acționeze urgent pentru a preveni situația îngrijorătoare în care ar putea ajunge populația de urși bruni din România. Organizațiile noastre și-au exprimat preocuparea cu privire la promovarea vânătorii la trofeu ca metodă de prevenire a conflictelor om-urs. (…) Acestea nu ar trebui folosite ca mijloc de a servi intereselor comerciale ale industriei de vânătoare a trofeelor, ci ar trebui abordate prin măsuri de prevenire adecvate“ , se arată în documentul semnat de 11 organizații internaționale, printre care și Humane Society International (HSI), EuroNatur Foundation sau Environmental Investigation Agency.
Potrivit scrisorii deschise, există situații din trecut în care favorizarea vânătorii ca metodă de control a creat posibilitatea unor abuzuri extreme, cotele de recoltă fiind monopolizate de vânători și folosite fără justificări științifice adecvate sau fără a fi luate în considerare cu prioritate opțiunile non-letale.
Risc de declin ireversibil al populației de urși
Semnatarii scrisorii mai arată că nivelul foarte ridicat al cotei de vânătoare propuse în Plan, respectiv de 10% din numărul urșilor, ar depăși de 2 ori rata de creștere a populației. Acest lucru ar risca să producă un declin ireversibil al urșilor bruni din România și ar reprezenta o amenințare directă la adresa stării de conservare a speciei. Mai mult, subliniază documentul, procentul se raportează la un număr estimat de circa 6.050 – 6.640 de urși – o cifră obținută printr-o metodologie care nu are validare independentă, științifică.
„Organizațiile noastre se opun vehement Planului de Acțiune deoarece acesta servește perfect intereselor furnizorilor de trofee vânătorești, care așteaptă să poată valorifica din nou trofee de urs. Cerem comunității internaționale de experți în specia urși să ni se alăture în denunțarea modului arbitrar în care Ministerul a decis să emită o cotă de vânătoare atât de mare, în condițiile în care nu dezvoltă sau implementează programe de monitorizare adecvate și sustenabile pentru urșii bruni înainte de a determina nivelul cotelor“ .
Directiva Habitate e încălcată
Scrisoarea adresată inclusiv Comisiei Europene avertizează că Planul de Acțiune încalcă Directiva Habitate a UE, care include ursul brun pe lista speciilor strict protejate. Directiva permite derogări în scopul menținerii siguranței populației și pentru prevenirea daunelor grave în cazul animalelor domestice, însă doar cu condiția să nu existe „o alternativă satisfăcătoare și derogarea să nu dăuneze menținerii populațiilor speciei în cauză”.
„Credem că acest Plan de Acțiune nu oferă nicio ‘alternativă satisfăcătoare’ înainte de a se baza pe metode letale de management și control și nici nu oferă garanții că această cotă de vânătoare de 10% nu va fi ’dăunătoare pentru menținerea populației’, în absența unor date credibile“ , se arată în finalul scrisorii semnate în total de 11 organizații și un expert în carnivore mari din mediul universitar.