Papa Francisc a deplâns numeroasele conflicte care afectează planeta și a făcut apel la liderii mondiali „să nu cedeze în fața logicii fricii” în mesajul său de Paște „Urbi et Orbi” (către oraș și către lume) de duminică. Binecuvântarea tradițională „Urbi et Orbi” a fost citită de Arhiepiscopul Diego Ravelli, maestrul celebrărilor liturgice pontificale, Pontiful în vârstă de 88 de ani, încă în convalescență, fiind prezent, dar retras. Sfântul Părinte, care a ajuns la loggia centrală a Bazilicii San Pietro într-un scaun cu rotile, i-a salutat pe credincioși cu un scurt: „Frați și surori, Paște fericit”, înainte de a-i cere Arhiepiscopului Ravelli să citească mesajul în numele său.
„Fac apel la toți cei care ocupă poziții de responsabilitate politică în lumea noastră să nu cedeze logicii fricii, care duce doar la izolarea de ceilalți, ci mai degrabă să folosească resursele disponibile pentru a-i ajuta pe cei nevoiași, pentru a lupta împotriva foametei și pentru a încuraja inițiativele care promovează dezvoltarea”, se arată în mesaj. Discursul pascal al Papei – rostit pe fondul unei confluențe de conflicte globale – s-a concentrat în special asupra regiunilor distruse de război, inclusiv Ucraina, Țara Sfântă, Myanmar și diferite părți ale Africii. În ceea ce privește Gaza, unde „conflictul teribil continuă să genereze moarte și distrugere și să creeze o situație umanitară dramatică și deplorabilă”, Sfântul Părinte a făcut apel la acțiuni concrete: „Fac apel la părțile beligerante: cereți o încetare a focului, eliberați ostaticii și veniți în ajutorul unui popor înfometat care aspiră la un viitor de pace!” De asemenea, Sfântul Părinte a deplâns „climatul crescând de antisemitism din întreaga lume”, exprimându-și totodată apropierea față de „suferințele creștinilor din Palestina și Israel și față de tot poporul israelian și poporul palestinian”.
Mesajul Papei a subliniat că „nu poate exista pace fără libertate religioasă, libertate de gândire, libertate de exprimare și respect pentru opiniile altora”. A adăugat că pacea este, de asemenea, imposibilă fără „dezarmare adevărată”, avertizând împotriva „cursei spre reînarmare” care amenință stabilitatea globală. Reflectând asupra semnificației spirituale a Paștelui, le-a reamintit credincioșilor că învierea lui Cristos reprezintă „baza speranței noastre” și că „speranța nu dezamăgește!” El a caracterizat această speranță nu ca fiind „o evaziune, ci o provocare” care „nu ne amăgește, ci ne împuternicește”. Mesajul „Urbi et Orbi” s-a încheiat cu obișnuita rugăciune a Pontifului pentru o lume pașnică: „Să ne încredințăm Lui, pentru că numai El poate face toate lucrurile noi”. Sărbătoarea Paștelui din acest an a avut o semnificație deosebită, deoarece a coincis cu cea de-a 1700-a aniversare a Conciliului de la Niceea și a fost sărbătorită în aceeași zi de către catolici și de către ortodocșii care urmează calendarul iulian. După binecuvântare, Papa Francisc a salutat pelerinii din papamobil, în strigătele de bucurie ale mulțimii. De la spitalizarea sa, a fost prima dată când Suveranul Pontif a folosit papamobilul pentru a vizita piața.