Politistii rutieri din Maramures au constatat ca, in ultima perioada de timp, apar tot mai frecvent situatii in care conducatorii auto implicati in accidente rutiere soldate cu victime parasesc locul faptei fara incuviintarea politiei. Doar in ultima zi a acestui weekend, in Maramureş s-au inregistrat trei accidente rutiere cu victime, la care autorii au parasit locul faptei.
In noaptea de 02/03 august, la ora 01.30, in comuna Rona de Sus a avut loc un eveniment rutier soldat cu victime iar conducatorul auto a parasit locul faptei. Un tanar de 18 ani din localitate a condus un autoturism spre Sighetu Marmatiei. in dreptul unui imobil, a surprins şi accidentat un consatean de 17 ani care, in calitate de biciclist, circula in aceeaşi directie de mers. in urma impactului, biciclistul a fost proiectat intr-un şant iar autoturismul s-a oprit intr-un cap de pod.
Biciclistul şi un pasager in autoturism au fost transportati la Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei de unde biciclistul a fost transferat la Spitalul Judetean Baia Mare.
Conducatorul auto a abandonat autoturismul şi a parasit locul producerii accidentului. El a fost gasit ulterior de catre politişti şi testat cu aparatul etilotest care a indicat faptul ca se afla sub influenta bauturilor alcoolice. De asemenea, a fost condus la spital unde i-au fost prelevate mostre biologice in vederea stabilirii alcoolemiei.
In 03 august, la ora 19.28, un barbat de 51 de ani, cetatean ucrainean, se deplasa cu bicicleta pe strada 9 Mai din municipiul Sighetu Marmatiei. La intersectia cu strada Dragoş Voda, in sensul giratoriu, a fost surprins şi accidentat uşor de un autoturism al carui conducator auto a parasit locul evenimentului. Victima a fost transportata la spital pentru acordarea de ingrijiri medicale şi nu a ramas internata.
Conducatorul auto a fost identificat ulterior de politişti in persoana unui tanar de 21 de ani din Poienile de sub Munte.
Duminica noaptea, la ora 23.50, un barbat de 41 de ani din Poienile de sub Munte a condus un autoturism pe raza localitatii de domiciliu. Nu a adaptat viteza la conditiile de drum, a pierdut controlul volanului, a intrat in coliziune cu un gard, a surprins şi accidentat o femeie de 68 de ani din Poienile de sub Munte apoi a acroşat un autoturism oprit. Femeia ranita a fost transportata la spital unde a ramas internata.
Şoferul a parasit locul accidentului şi s-a deplasat cu autoturismul la domiciliul sau. El s-a intors la fata locului pe jos şi a fost testat de politişti cu aparatul etilotest care a indicat faptul ca se afla sub influenta bauturilor alcoolice. De asemenea, i-au fost prelevate mostre biologice in vederea stabilirii alcoolemiei.
Politistii rutieri supun atentiei publice urmarile pe care le atrage un asemenea comportament al conducatorului auto:
– integritatea corporala şi chiar viata victimei sunt puse in pericol prin neluarea masurilor de prim ajutor sau de transportare la cea mai apropiata unitate spitaliceasca;
– identificarea fugarului conducator auto, implica, in unele cazuri, desfaşurarea de catre lucratorii de politie a unor activitati cu volum impresionant de mare privind fortele angrenate şi cheltuielile atrase
– cheltuielile mai sus amintite sunt, uneori, aşa de mari, incat nu pot fi recuperate de la autor, dupa identificarea sa;
– climatul de siguranta a participantilor la trafic are, de asemenea, de suferit, avand in vedere ca oricine poate fi, la un moment dat, victima inconştientei unui conducator auto din categoria celor la care se refera materialul nostru;
– in unele situatii, infractiunea de parasire a locului accidentului fara incuviintarea politiei este comisa in scopul ascunderii altor infractiuni sau a unor simple contraventii comise de catre conducatorul auto (furtul autovehiculului, conducerea fara permis, conducerea sub influenta alcoolului, autovehicul neinmatriculat sau cu numere false, etc.), luarea masurilor legale pentru comiterea acestor abateri fiind compromisa sau ingreunata, cu efect final, de asemenea, negativ, asupra climatului de siguranta a participantilor la trafic.
Consideratii legale privind obligatiile conducatorilor auto implicati in accident (OUG 195/2002 – Codul Rutier):
– Conducatorul unui vehicul implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii unei persoane este obligat sa ia masuri de anuntare imediata a politiei, sa nu modifice sau sa ştearga urmele accidentului şi sa nu paraseasca locul faptei;
– Orice persoana care este implicata sau are cunoştinta de producerea unui accident de circulatie in urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, precum şi in situatia in care in eveniment este implicat un vehicul care transporta marfuri periculoase este obligata sa anunte de indata politia şi sa apeleze numarul national unic pentru apeluri de urgenta 112, existent in retelele de telefonie din Romania;
– Este interzis oricarei persoane sa schimbe pozitia vehiculului implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, sa modifice starea locului sau sa ştearga urmele accidentului fara incuviintarea politiei care cerceteaza accidentul.
(Noul Cod Penal):
– Parasirea locului accidentului, fara incuviintarea politiei sau a procurorului care efectueaza cercetarea locului faptei, de catre conducatorul vehiculului sau de catre instructorul auto, aflat in procesul de instruire, ori de catre examinatorul autoritatii competente, aflat in timpul desfaşurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, implicat intr-un accident de circulatie, se pedepseşte cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
– Cu aceeaşi pedeapsa se sanctioneaza şi fapta oricarei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, fara acordul echipei de cercetare la fata locului.
– Nu constituie infractiune parasirea locului accidentului cand:
o in urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
o conducatorul vehiculului, in lipsa altor mijloace de transport, transporta el insuşi persoanele ranite la cea mai apropiata unitate sanitara in masura sa acorde asistenta medicala necesara şi la care a declarat datele personale de identitate şi numarul de inmatriculare sau inregistrare a vehiculului condus, consemnate intr-un registru special, daca se inapoiaza imediat la locul accidentului;
o conducatorul autovehiculului cu regim de circulatie prioritara anunta de indata politia, iar dupa terminarea misiunii se prezinta la sediul unitatii de politie pe a carei raza de competenta s-a produs accidentul, in vederea intocmirii documentelor de constatare;
o victima paraseşte locul faptei, iar conducatorul de vehicul anunta imediat evenimentul la cea mai apropiata unitate de politie.
Facem precizarea ca, in conformitate cu prevederile Noului Cod Penal, parasirea locului faptei de catre conducatorii auto aflati sub influenta alcoolului, cu scopul de a declara ulterior ca au consumat bauturile alcoolice dupa producerea accidentului, nu face decat sa le agraveze situatia („Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseşte cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda”).
In contextul aspectelor prezentate, Serviciul Rutier Maramures face apel la toti cetatenii, participanti la traficul rutier, indiferent de categoria din care fac parte, ca o conştientizare asupra necesitatii stringente de creştere a gradului de siguranta in trafic, sa dea dovada de spirit civic prin aportul la identificarea celor care comit accidente rutiere şi parasesc locul faptei. in fond, aceasta chestiune reprezinta obligatia fiecaruia dintre noi, atat din punct de vedere legal, cat şi moral. Mai mult, identificarea şi deferirea justitiei a celor care comit asemenea fapte, reprezinta, de departe, caştigul tuturor participantilor la trafic care-şi doresc o circulatie rutiera mai sigura. Orice informatie, chiar daca aparent este nesemnificativa, poate fi utila politiei rutiere pentru identificarea autorilor accidentelor cu fuga (tip autovehicul, marca, culoare, numar inmatriculare sau o parte din caracterele acestuia, accesorii sau elemente particulare, atipice, particularitati legate de functionarea/nefunctionarea sistemului de iluminat-semnalizare, directie de deplasare, numar de persoane in autovehicul, semnalmente ale autorului, mod de producere a accidentului, etc).
Ganditi-va ca victime ale unui asemenea accident puteti fi, la un moment dat, chiar dumneavoastra, sau pot fi copiii, apropiatii, prietenii dumneavoastra…
Ajutati-ne in a va apara de infractori!
Sursa: Emm