Vezi VIDEO
Liderul de sindicat al dascalilor maramureseni considera ca reforma din invatamant este total neconforma cu realitatea din scoala romaneasca. Legea este considerata de sindicalisti drept incoerenta, contine articole care se contrazic si pastreaza ce era bun in sistem, la care se adauga doar aberatii “de ultima ora”.
Liderul de sindicat al dascalilor maramureseni, care este si secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Liviu Marian Pop, afirma ca Legea Educatiei Nationale e o mare greseala, prin modificarile aduse. El spune ca in actuala forma aceasta nu se poate aplica, deoarece este ilogica.
Pop afirma ca legea ii detrmina pe elevi sa aleaga profilele teoretice, prin modificarea duratei invatamantului liceal, care va fi de trei ani pentru teoretic si de patru pentru tehnologic. Mai mult, elevii care opteaza pentru profilul tehnologic vor trebui sa faca… doi ani in plus, ca specializare.
Legea Educatiei Nationale nu aduce o ruptura intre elevi doar din acest punct de vedere, ci si din perspectiva optionalelor in ce priveste minoritatile. In baza aliantei PDL-UDMR, dupa cum sustine opozitia, minoritatile au primit mai multe drepturi decat majoritatea romaneasca.
Dreptul de a putea fi constituita scoala cu personalitate juridica in cazul claselor care apartin minoritatilor, dar care sunt sub efectiv, nu face altceva decat sa porneasca un “razboi civil” la nivelul autoritatilor locale, sustine liderul de sindicat Liviu Marian Pop.
“Daca pentru clasele cu elevi apartinand minoritatilor, exista posibilitatea constituirii de clase sub minimul prevazut de lege, pentru cei romani nu exista aceasta posibilitate si aici ma refer in acele comunitati unde cei romani sunt minoritari. Daca un articol din lege spune ca nu vor fi discriminari, iata ca aceasta prevedere confirma discriminarea”, a declarat Liviu Marian Pop.
Un alt “cui al lui Pepelea” este componenta consiliului de administratie al scolilor. Potrivit noii legi, doua treimi dintre membri vor fi din afara scolii, lucru care va duce la incercarea de politizare a unitatilor de invatamant, implicit la introducerea unei dictaturi in scoli, in conditiile in care liderii de sindicat din scoli vor fi doar observatori, fara drept de vot.
“Din aceasta perspectiva, vom asista la reglari de conturi in curtea scolii prin nefunctionarea corespunzatoare a acestui consiliu de administratie, care va aproba in primul rand optionalele. Un consiliu de administratie care va angaja si evalua profesori. Asta in conditiile in care va disparea titularizarea din sistem”, a mai explicat Pop.
Liderul de sindicat spune ca, potrivit noii legi, dascalii pot fi eliberati din functie in orice moment daca acest consiliu de administratie, a carei majoritate o vor avea reprezentanti ai administratiei locale, ai parintilor si a mediului de afaceri, va dori asta.
O alta nemultumire a sindicalistilor se refera la salarii. Potrivit secretarului general al FSLI, invatamantul privat este avantajat de noua lege a educatiei, salariile celor din mediul privat putand fi chiar dublate sau triplate, in vreme ce veniturile celor din invatamantul de stat vor ramane la fel. In plus, componenta consiliului de administratie din invatamantul particular va fi diferit fata de cel de stat.
Liviu Marian Pop a mai anuntat ca FSLI, care reprezinta drepturile dascalilor maramureseni, va delega 50 de persoane in Parlament la votarea motiunii de cenzura pe educatie, pentru a monitoriza numararea voturilor si evitarea “sindromului Anastase”.
Mai mult, organizatia maramureseana va trimite adrese la toti parlamentarii de Maramures, indiferent de culoarea politica, pentru sustinerea motiunii de cenzura si salvarea invatamantului romanesc. Pop a mai cerut parintilor sa ia atitudine fata de Legea Educatiei Nationale, care ii transforma pe elevii tarii in cobai.
Sursa: Catalin Tineghe