În noiembrie 2016, când Guvernul spunea că ”avem de toate” și ”putem trata oameni ca în Germania”, un grup de medici se ridica împotriva minciunii oficiale. Aceiași specialiști au trimis azi un nou apel autorităților, inclusiv Primăriei Bucureștiului.
Din Alianța Medicilor fac parte mai mulți doctori, unii dintre ei medici ATI, care au fost, în general, priviți glacial de sistemul marilor moguli ai Sănătății, fie că e vorba de profesorii doctori sau de managerii de spital.
Alianța Medicilor a fost prima organizație profesională care, în 2016, după Colectiv, a atras atenția asupra: infecțiilor nosocomiale din spitale, corupției, lipsei de mijloace de a trata decent bolnavii, orgoliului de a nu cere ajutor din străinătate.
Duminică, cu o zi înainte de decretarea stării de urgență, acești medici au trimis un apel către autorități în care vorbesc despre nevoia de ”fonduri suplimentare nelimitate”.
Alianța Medicilor cere „sute de mii de teste” făcute „la locuințe sau în mașini”
”Facem apel la autoritati sa pregateasca sistemul sanitar pentru efortul urias la care va fi supus.
Asigurați fonduri suplimentare nelimitate pentru sistemul medical – spitale, ambulanțe, cabinete de familie – pe perioada crizei.
Asigurați măști și costume de protecție pentru tot personalul medical.
Angajarea în regim de urgență de personal medical calificat, alocarea de fonduri pentru spitale să își suplimenteze schema de personal, identificarea de spații de cazare pentru medicii din afara localității, hoteluri etc.
Pregătirea spitalelor existente. Identificarea de spații de expansiune și pregătirea lor pentru gazduirea de pacienți – policlinici și alte stabilimente medicale în primul rând.
Construirea urgentă de spitale temporare lângă spitalele permanente pentru a trata bolnavii cu forme ușoare de coronavirus.
Achiziția în regim de urgență de echipamente medicale, cumpărarea tuturor stocurilor distribuitorilor din România și tot ce se mai poate aduce din străinătate – ventilatoare, paturi, substanțe, piese de schimb, materiale de uz curent, consumabile etc.
Trimiterea de epidemiologi de către Ministerul Sănătății în fiecare spital care să preia temporar managementul și să le organizeze pentru confruntarea cu COVID-19.
Trebuie achiziționate urgent sute de mii de teste și organizate locuri de testare din mașina și la domiciliile tuturor persoanelor răcite. Testarea actuală este insuficientă pentru a identifica focarele la un moment de început.
Nu mai este timp de pierdut, o epidemie masivă poate începe oricând, acționați în regim de urgență maximă, altfel România riscă să se confrunte cu un dezastru umanitar!”.