Termenul limita pentru depunerea cererilor de sprijin pe suprafata, fara penalizari, este data de 15 mai 2013, a anuntat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), intr-un comunicat remis Agerpres. Pentru cererile depuse dupa aceasta data se aplica, la suma totala de plata, o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucratoare intarziere. Dupa data de 10 iunie 2013, cererea de sprijin nu mai este admisa la calcul.
In perioada 1 martie-7 mai, au fost depuse, in cadrul campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafata in anul 2013 un numar de 815.678 de cereri de plata, pentru o suprafata de aproximativ cinci milioane de hectare. APIA invita fermierii care nu au mai beneficiat de aceasta schema de sprijin sa depuna cerere la centrul judetean sau local la care sunt arondati, iar actualii fermieri beneficiari sa depuna cerere conform programarii afisate la centrele APIA.
Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata sunt persoanele fizice si/sau juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc. Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul.
APIA precizeaza ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare. De asemenea, solicitantul sprijinului pe suprafata trebuie sa respecte Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) si Cerintele Legale in Materie de Gestionare (SMR) pe toata suprafata fermei.
Fondurile europene si nationale se acorda in 2013 pe schema de plata unica pe suprafata (SAPS) si prin platile nationale directe complementare (PNDC), respectiv pentru culturile in teren arabil, in pentru fibra, canepa pentru fibra, tutun, hamei si sfecla de zahar. De asemenea, se acorda un sprijin separat pentru zahar si unul pentru orezul cultivat in zonele defavorizate altele decat zona montana.
Schemele si masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Pachetul financiar prevazut pentru pentru platile pe suprafata se ridica la 1,264 miliarde de euro, in 2013, in crestere fata de anul trecut cu peste 21% cand a totalizat 1,043 miliarde de euro. Cuantumul platilor directe unice pe suprafata va fi de 145,07 euro pe hectar, cu 25,41 euro mai mult decat alocarea anului 2012 de 119,66 euro/ha. Cu toate acestea, in anul de campanie 2012, a fost aplicat un coeficient de reducere liniara de 0,9011, datorita cresterii suprafetelor solicitate la plata peste nivelul negociat cu UE, fermierii primind astfel 107,82 euro/hectar.
Cererile depuse la APIA in campania 2012 au totalizat 1,21 milioane, acestea vizand o suprafata de 9,27 de milioane de hectare.
Sursa: Agerpres