Ajutoarele financiare din agricultura ecologica se platesc incepand cu data de 2 decembrie 2014, iar beneficiarii schemei de minimis pot depune, pana pe 7 noiembrie inclusiv, cererile de solicitare a ajutorului specific compensatoriu acordat exploatatiilor vegetale din sistemul de agricultura ecologica, au anuntat, luni, reprezentanti ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Cuantumul sprijinului financiar reprezentand ajutorul de minimis este de 1.180 lei pe exploatatie, pentru exploatatiile cuprinse intre 0,30 si 5 hectare, inclusiv, si de 845 de lei pe exploatatie, pentru exploatatiile cuprinse intre 5,1 hectare si 20 de hectare, inclusiv, precizeaza APIA. Ajutorul specific compensatoriu se acorda beneficiarilor care indeplinesc conditiile de eligibilitate in anul de cerere 2013 din Hotararea Guvernului nr. 759/ 2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul agricol, pentru exploatatiile cuprinse intre 0,30 si 5 hectare inclusiv si 5,1 si 20 hectare inclusiv, potrivit unui comunicat APIA.
Beneficiarii schemei de minimis sunt intreprinderile care detin exploatatii vegetale inregistrate in sistemul de agricultura ecologica, aflate sub contract cu un organism de inspectie si certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene/ aprobat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, respectiv producatorii agricoli persoane fizice, persoane juridice si/ sau persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale ori intreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/ 2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.
APIA precizeaza ca sunt considerate ca fiind ajutor necuvenit sumele incasate prin inscrierea sau atestarea de catre beneficiari a unor date ori situatii nereale pe documentele aferente ajutorului. In cazul in care beneficiarii nu se mentin in sistemul de agricultura ecologica, acestia vor trebui sa restituie sumele incasate.
Romania are un potential imens in agricultura ecologica, cu o suprafata de 300.000 de hectare de tern arabil certificat ecologic pentru productie si alte 500.000 de pajisti si un numar de 15.000 de operatori inregistrati in sistem la finele anului 2013. Romania exporta 80% din productie, in special materie prima si foarte putine produse procesate.
Sursa: Agerpres