Apicultorii romani solicita autoritatilor TVA de 9% la miere, deoarece in acest fel produsele apicole ar putea deveni mai accesibile pentru consumatorii romani si s-ar inregistra o crestere a consumului intern, estimat la ora actuala la doar 450 de grame pe locuitor in decursul unui an.
„Cerem ca mierea sa fie introdusa intre produsele cu TVA scazuta, de 9%, pentru ca numai asa va scadea pretul pe raft la acest produs si va fi accesibil cat mai multor consumatori romani. De patru ani discut personal cu toti ministrii si inca nu avem niciun raspuns. Din pacate promovarea produselor apicole nu se face atat de sustinut si de interesat de catre autoritati si de aceea nu am reusit sa crestem consumul de miere in Romania, desi mierea este un produs foarte apreciat la export. Romania are o productie intre 20.000 si 22.000 de tone de miere pe an, insa jumatate o exportam„, a declarat, azi, 18 aprilie, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea, intr-o conferinta de presa.
Acesta a precizat ca ACA a facut o serie de interventii la toate institutiile interesate pentru promovarea Legii Apiculturii 89/1998, dar si pentru implementarea Legii 506/2009 privind introducerea mierii in scoli. Alaturi de masura de reducere a TVA, ACA a solicitat si alte forme de sprijin precum neimpozitarea mijloacelor de transport in pastoral, lipsa tahografului si neimpozitarea de material biologic pentru protejarea fondului genetic.
„Noi avem o albina buna, adaptata si vrem sa fim sprijiniti pentru evitarea importurilor de material biologic. Cerem sa protejam productia interna de miere pentru ca importam 10-15% din consum fara taxe vamale si sunt distribuite pe piata fel si fel de surogate de miere. Nu ma refer la ceea ce vine din UE, ci din China si Argentina, iar ceea ce gasim pe rafturi este o bataie de joc. Vad miere de salcam jumatate cristalizata, jumatate de culoarea pantofului. Cred ca ANSVSA trebuie sa isi faca treaba, la fel si Protectia Consumatorului, respectiv Guvernul, prin toate parghiile pe care le are„, a adaugat seful ACA. Acesta a subliniat ca Romania nu a reusit in ultimii ani sa-si refaca septelul apicol dupa 20 de ani, in conditiile in care inainte de 1989 existau 1,45 milioane de familii de albine, iar acum doar 1,25 milioane.
Sursa: Agerpres