Vezi VIDEO
„Seceta a ucis orice boare de vant”. Versul este mai actual ca oricand si in judetul Maramures pentru ca lipsa ploilor si temperaturile extrem de ridicate din ultimele saptamani isi fac simtite efectele tot mai mult. Inclusiv in apicultura sunt probleme, iar productia de miere risca sa fie compromisa daca vremea caniculara se va mentine si in urmatoarele zile. Clientii ar putea resimti efectele in toamna, atunci cand se estimeaza o crestere a preturilor.
Apicultorii maramureseni sunt tot mai ingrijorati de seceta din ultima perioada. Ei spun ca productia de miere va fi cu siguranta afectata, din cauza lipsei ploilor, dar si a temperaturilor, care depasesc 34 de grade. „Afecteaza seceta, productia de miere pentru ca, automat, nectarul si seva ce si-o trag florile e mai putina. Trebuie sa fie pusa apa din plin sa aiba albinele”, a declarat unul dintre producatori, Mircea Firisar.
In cazul in care vremea caniculara se va mentine si in urmatoarea perioada, productia va fi compromisa, iar preturile vor creste, precizeaza apicultorii. Deja sunt probleme, iar stuparii se straduiesc sa mai salveze ce se poate salva. Chiar si albinele resimt din plin caldura insuportabila si au devenit foarte agresive.
„In mod normal la floarea-soarelui ii place seceta, dar albinele au nevoie de apa foarte multa. Daca depaseste temperatura 34 de grade, albinele ventileaza, scade productia de miere. Nectarul se usuca dun floare, iar pentru albine este aproape imposibil sa-l culeaga. La ora actuala, stuparii, in general,sunt la floarea-soarelui. La poliflora la fel, nu-i place temperatura de 34 de grade. Daca va continua canicula se vor vedea efectele. Din punctul meu de vedere nu-i chiar catastrofal, dar daca continua se poate sa fie. Daca nu este miere si preturile vor fi mai mari”, a adaugat un alt apicultor, Valentin Gudas.
Referindu-se la sortimentele de miere aflate la mare cautare, Valentin Gudas afirma ca, in general, clientii o cauta pe cea din salcam, dar si mierea poliflora. Totusi, apicultorul considera ca mierea din mana de brad e cea mai gustoasa, dar si cea mai sanatoasa, pentru ca are cele mai multe minerale si e similara in ceea ce priveste proprietatile antibacteriene cu mierea din manuka (produsa din florile unui arbust din Noua Zeelanda).
Sursa: Camelia Tocaci