Poliția Română și Ursus Breweries au relansat de Sărbători, aplicația Zero la Mie, prin care utilizatorii care au consumat alcool pot afla timpul estimativ în care vor ajunge din nou la 0‰ alcool în sânge.
Dedicată șoferilor, noua versiune a aplicației include noi funcționalități prin care aceștia pot testa dacă se încadrează în parametrii legali pentru a conduce un autovehicul, mai ales în perioada Sărbătorilor.
Pentru a afla timpul necesar pentru revenirea la limita legală de 0‰ alcool în sânge, necesară conducerii unui autovehicul pe drumurile publice, utilizatorii aplicației Zero la Mie parcurg cinci pași simpli în care introduc informațiile necesare calculului.
Zero la Mie este construită utilizând formula de calcul dezvoltată de fizicianul suedez Erik Windmark, utilizată la nivel internațional, iar pe baza datelor introduse în secțiunea bio, precum gen, înălțime, greutate, cantitate și tip de alcool consumat, dar și timpul de consum, este generat un timp estimativ necesar pentru revenirea la zero la mie alcoolemie. Dacă utilizatorul a consumat alimente în perioada de consum de alcool, este recomandată adăugarea a 90 de minute la rezultatul indicat de aplicație.
Noua versiune a aplicației încorporează și „Testul de echilibru”, prin care utilizatorii își pot testa controlul și reflexele. Astfel, prin accesarea camerei telefonului direct din aplicație, pe ecran apare o linie de ghidare care trebuie urmată. Dacă reușești să mergi
drept, ai trecut testul! Dacă rezultatul este negativ, pe ecranul telefonului este afișat un mesaj de atenționare și responsabilizare, iar utilizatorului îi este recomandat să contacteze un prieten sau să comande un taxi.
Zero la Mie, disponibilă pentru moment pentru sistemul de operare iOS, iar de la începutul anului viitor și pentru Android, este dezvoltată de Poliția Română și Ursus Breweries, în cadrul platformei de consum responsabil DespreAlcool.ro.
Instrument de testare pentru utilizatori, aplicația este totodată și un instrument de informare care reiterează faptul că limita legală de alcool pentru conducerea unui autovehicul este 0‰.
Pentru un rezultat cât mai apropiat de realitate, este necesară introducerea informațiilor corecte, în concordanță cu consumul real de alcool.
Spre exemplu, unui bărbat cu o înălțime de 180 cm. și o greutate de 80 de kg., care a consumat 2 beri de câte 500 ml., în interval de două ore, îi este recomandat să aștepte minim două ore și 40 de minute până la revenirea la 0‰ alcool în sânge. Rezultatul este însă doar o recomandare, întrucât capacitatea de metabolizare a alcoolului este diferită pentru fiecare persoană în parte.
Utilitatea Zero la Mie a fost dovedită de miile de utilizatori care au folosit prima varianta a aplicației, pe care rezultatul indicat i-a responsabilizat. În procesul de dezvoltare al noii versiuni a Zero la Mie s-a pornit de la rezultatele studiului „Atitudini sociale privind riscul în trafic 2018”, care au indicat că mulți șoferi din România încă mai conduc după ce au consumat alcool.
Directorul Direcției Rutiere din cadrul Poliției Române, chestor de poliție Florentin Brăcea a declarat faptul că: „Poliția rutieră susține toleranță zero față de conducerea autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice și de aceea apreciază efortul de conștientizare a participanților la trafic în acest sens”.
,,Fiind un actor responsabil în sectorul berii, am acționat în direcția informării participanților la trafic și am considerat utilă relansarea aplicației în preajma sărbătorilor, când este nevoie de o atenție sporită în privința consumului responsabil”, a declarat Robert Uzună, Vicepreședinte Corporate Affairs, Ursus Breweries.
*
Studiul „Atitudini sociale privind riscul în trafic 2018” arată că proporția șoferilor care declară că li s-a întâmplat să conducă după ce au consumat băuturi alcoolice este de aproximativ 9% din totalul șoferilor chestionați, cu o frecvență ocazională.
Comparativ cu anii anteriori, se înregistrează o scădere semnificativă a incidenței cazurilor de condus sub influența alcoolului, de la 29% în 2008, la 9% în 2018, așa cum declară șoferii români. La această evoluție pozitivă au contribuit și campaniile de conștientizare desfășurate în ultimii ani, precum campania „Zero la Mie” susținută de Poliţia Română și Ursus Breweries, prin platforma desprealcool.ro.
În România, numărul accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool la volan este la jumătate față de media europeană. O contribuție esențială la această diferență o are faptul că în țara noastră conducerea sub influența alcoolului este interzisă.
Experiența acumulată la nivel european arată faptul că, în anul 2016, peste 5.000 de vieți ar fi putut fi salvate dacă șoferii implicaţi în accidente nu ar fi fost sub influența băuturilor alcoolice. Tendința la nivel european este de a reduce cât mai mult sau de a duce la zero limita de alcool pentru șoferi, astfel încât traficul să fie mai sigur.