Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) este ingrijorata de agravarea dificultatilor legate de procurarea masei lemnoase necesare producatorilor de mobila din fondul forestier proprietate publica si face apel la Consiliul Concurentei pentru reglementarea acestei situatii, se arata intr-un comunicat al APMR.
„Primim numeroase semnale de alarma din teritoriu de la producatorii de mobila, membri ai APMR, care denunta cresterea exagerata la licitatiile si achizitiile de masa lemnoasa a pretului oferit de firma Holzindustrie Schweighofer de la Sebes. Materia prima lemnoasa autohtona, utilizata si transformata de firma Holzindustrie Schweighofer in cherestea, este exportata ca atare in Japonia, Egipt, China, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, ingreunand si blocand posibilitatea de aprovizionare a producatorilor de mobila si alte produse finite din lemn de pe piata autohtona”, apreciaza conducerea APMR.
Cea mai mare parte a industriei mobilei din UE este formata din IMM-uri, iar sectorul mobilei din Romania nu face exceptie.
„Ponderea mare a IMM-urilor inseamna o forta de licitare a resurselor mult mai mica decat cea a unui operator din industria lemnului de talia firmei Holzindustrie Schweighofer. Lipsa unor reglementari care sa protejeze industria autohtona a mobilei a propulsat Holzindustrie Schweighofer intr-o pozitie in care isi permite sa ofere preturi exagerate firmelor care exploateaza masa lemnoasa pentru a avea asigurat necesarul de material lemnos. Bulgaria, desi tara membra a Uniunii Europene, a luat masura interzicerii temporare, pe o perioada de 3 luni, a exportului de busteni incepand cu data de 10 martie 2015, avand ca obiectiv stoparea exploatarii forestiere ilegale si sprijinirea producatorilor care creeaza produse cu valoare adaugata, iar pentru viitor se au in vedere si alte masuri pentru restrictionarea exporturilor de materii prime, cum ar fi schimbari in legea TVA-ului’, a spus presedintele APMR, Aurica Sereny.
Un alt aspect negativ, care contribuie la agravarea dificultatilor economice cu care se confrunta producatorii de mobila este, conform APMR, posibilitatea de schimbare cu usurinta pe parcursul de la sursa la destinatie a structurii sortimentale a masei lemnoase achizitionate in functie de calitate si dimensiuni pe specii, urmare a vanzarii acesteia pe picior, adica prin apreciere, fara a se masura si a se cantari riguros masa lemnoasa la momentul achizitiei.
Organizatia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicitatii, pe 27 aprilie, filmari care arata cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer Romania, cel mai mare procesator de rasinoase din tara, accepta cu buna stiinta si recompenseaza lemnul taiat ilegal printr-un sistem de bonificatie, insa compania sustine ca in procesul de achizitionare a bustenilor respecta legile si reglementarile in vigoare si anunta ca va demara o ancheta interna si va lua decizii in consecinta.
EIA a prezent, intr-o conferinta de presa, inregistrari video realizate cu camera ascunsa, in care investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori straini care au castigat drepturile de punere in valoare a unei cantitati anume de lemn din padurile unei asociatii de proprietari din Romania. In discutiile pe care acestia le-au purtat cu oficialii romani si austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au mentionat de mai multe ori intentia de a taia mai mult decat este permis conform contractului cu asociatia de proprietari. Investigatorii au cerut companiei asigurari ca lemnul ilegal va fi cumparat. Oficialii Schweighofer au confirmat ca vor cumpara lemnul si au aratat bonusurile pe care le ofera pentru cantitati suplimentare de lemn.
La randul sau, compania sustine ca respecta legislatia in vigoare si promite ca va demara o ancheta interna. Holzindustrie Schweighofer face parte din holdingul austriac privat Schweighofer Group. La nivelul anului 2014, compania avea 2.500 de angajati in unitatile de productie din Romania. Holzindustrie Schweighofer mentioneaza ca, in perioada 2002-2015, a investit in Romania 778 de milioane de euro, din care 166 de milioane de euro in ultimii doi ani.
Sursa: Agerpres