Aproape 30.000 de vizitatori au călcat pragul Muzeului de Mineralogie „Victor Gorduza” în ultimele 12 luni.
„Numărul total de vizitatori înregistrat în anul 2017 a fost de 27.882. Această valoare se situează pe locul doi după cea din anul 2016, când s-a depășit recordul absolut prin înregistrarea unui număr de 32.810 vizitatori. Totuși, anul 2017 a adus depășirea unui record în ceea ce privește numărul de vizitatori, mai exact, în luna mai a acestui an, a fost depășit recordul lunar înregistrat până în acel moment, înregistrându-se 6706 vizitatori”, spun reprezentanţii instituţiei de cultură.
Aceştia pun numărul mare de vizitatori pe seama expoziţiilor organizate în premieră, dar şi a proiectelor realizate.
Premierele anului 2017 au fost reprezentate de câștigarea primului proiect la Administrația Fondului Cultural Național, organizarea în colaborare cu partenerii noștrii a unei școli de vară și transformarea simpozionului „Patrimoniul Natural” în simpozion național.
Proiectul „Percepții senzoriale inedite – fascinația cristalelor” a fost depus la cea de-a doua sesiune de finanțare anuală susținută de AFCN. Câștigarea fondului nerambursabil a reprezentat pentru Muzeu posibilitatea de a realiza o expoziție mai aparte, dedicată și persoanelor cu deficiențe de vedere. În acest demers am avut alături de noi un partener dedicat, respectiv Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Baia Mare, cu ajutorul cărora am reușit să înțelegem nevoile persoanelor cu deficiențe de vedere și să realizăm expoziția în așa fel încât să răspundă acestor particularități. Proiectul s-a dovedit unul de succes, numărul de vizitatori din perioada de funcționare a expoziției (1 septembrie – 15 noiembrie 2017) crescând cu peste 10%, raportat la aceeași perioadă a anului 2016. De asemenea, peste 70 de persoane cu deficiențe de vedere au beneficiat direct de funcționarea expoziției, iar chestionarele de feedback realizate în această perioadă au arătat un răspuns pozitiv din partea vizitatorilor, cu privire la organizarea unei astfel de expoziții.
Un alt proiect important realizat în premieră de Muzeu în anul 2017, l-a reprezentat Școala de vară „Geodiversitate în Maramureș”. În colaborare cu Societatea Geologică a României – Filiala Baia Mare, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad – Filiala Baia Mare, ElectroSistem Baia Mare și S.C. CMC Cărbunar S.R.L am reușit să organizăm prima ediție a școlii de vară în perioada 21-26 august 2017. Proiectul a oferit unui număr de 25 de elevi cu performanțe școlare deosebite, ocazia de a beneficia de o săptămână de trasee de teren și sesiuni de prezentare, care să le ofere o introducere adecvată în geologie și în problematica ariilor naturale protejate din România și mai ales din județul Maramureș.
Cea de-a treia premieră a anului a fost reprezentată de evoluția pe care a înregistrat-o simpozionul „Patrimoniul natural”. Demarat în anul 2015, la cea de-a treia ediție am reușit să îl aducem la rangul de simpozion național. Astfel, în luna mai, am organizat Simpozionul național „Patrimoniul natural al României”, în cadrul căruia au fost prezentate 25 lucrări, realizate de specialiști provenind de la instituții de prestigiu din întreaga țară. Simpozionul, desfășurat pe parcursul a două zile, a cuprins și o excursie de teren pentru participanți, la un spațiu subteran de la Baia Sprie amenajabil ca muzeu al mineritului.